Ümmet Vakfı, “Kudüs’te 2019” Raporunu Açıkladı
Kudüs ve Mescid-i Aks’nın özgürlüğü için çalışmalar yapan Ümmet Vakfı tarafından hazırlanan “Kudüs’te 2019” başlıklı rapor, düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı.
Ümmet Vakfı Başkanı Mehmet Masum Yün, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, işgalci İsrail’in Kudüs’te her alanda zulmünü ve tahribatını katbekat artırarak devam ettiğini belirtti.
İşgal altında yaşayan, Yahudileştirme ve soykırım politikalarına direnen, insani ve siyasi haklarını geri almak için mücadele eden Kudüs halkının uluslararası desteğe ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Yün, İslam ülkelerindeki vakıf ve dernekler ile barışı seven tüm ülkelerdeki uluslararası kuruluşların Kudüs’teki işgalin sona ermesi için gayretlerini yoğunlaştırmaları gerektiğini söyledi.
Kudüs’ün bir barış şehri, medeniyetlerin buluşma yeri, güvende olmasıyla insanlığın huzur bulacağı kutsal bir mekan olduğunu ifade eden Yün, “Medeniyetin devamı için bu şehrin iyimserlik, adalet ve insani yaşayışın bir örneği olarak kalması gerekir. Bu sebeple işgale, zulme ve sömürgeciliğe karşı olanların Filistin halkının vatanının özgürleştirilmesi için verdiği mücadeleyi desteklemek gerekir.” diye konuştu.
“Mescid-i Aksa’yı yıkma planları bölgedeki barışı tehdit ediyor”
Konuşmasının ardından raporu sunan Yün, yıllardır huzurun ve bereketin şehri Kudüs’ün işgalci rejimin haksız ve hukuksuz tecavüzleri yüzünden hüzün, gözyaşı ve zulüm ile anılmaya devam ettiği anlattı.
Düne kadar bütün insanlığın ortak mirası olan Kudüs’ün bugün Siyonizm işgali altında açlığın, sefaletin, haksızlığın ve ölümün kol gezdiği bir belde haline geldiğine işaret eden Yün, “Sadece Müslümanların değil, ‘Ben insanım ve vicdanım var.’ diyen her ehli insaf kişinin kayıtsız kalmaması gereken Kudüs’e maalesef gereken ilgi gösterilmemekte ve yardım yapılmamaktadır.” dedi.
Müslümanların ve Hristiyanların kutsal mekanlarına, özellikle Mescid-i Aksa’ya yönelik tehlikeli saldırıların, mescidi yıkılmakla tehdit eden kazıların ve yerine iddia edilen Süleyman heykelini inşa etme planının bölgede ve dünyada, barış ve istikrarı tehdit ettiğini vurgulayan Yün, bunların insanlığın ortak mirasına ve medeniyetine yönelik saldırılar olduğunu belirtti.
2019 Kudüs Raporu
Ümmet Vakfı Başkanı Mehmet Masum Yün, raporda yer verilen İsrail’in 2019 Kudüs bilançosunu şu şekilde sıraladı:
- 2078 Haksız tutuklama yapıldı
- 531 Çocuk
- 94 Kadın
- 453 Yetişkin Erkek
İşgalci İsrail Kudüs’ü yalnızlaştırmak için 2019 da hukukuz tutuklamalarını arttırarak devam ettirdi. Tutuklananların 532’sinin çocuk 94’ünün kadın olması da dikkatlerden kaçmıyor. Okullarında olması gereken, sokaklarda oyun oynaması gereken çocukları kendi yasalarını bile çiğneyerek tutuklayan İşgalcinin asıl amacının Kudüs’te yaşayan Müslümanların gözlerinin korkutarak buraları terk etmeye zorlamak olduğu ortadadır.
- 29.610 Kişi Mescid-i Aksa’ya Baskın Düzenledi
2019’da İşgalci İsrail’in, Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleri rekor seviyeye ulaştı Tüm zamanların rekoru olarak 29 bin 610 fanatik Yahudi, İşgalci İsrail polisinin korumasında silahların gölgesinde mübarek Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdi.
- Üç Defa Mescid-i Aksa’nın İbadete Kapatıldı
- 03.2019
- 08.2019
- 09.2019
İlk kıblemiz Mescid-i Aksa 2019 yılı içersinde maalesef İşgal güçleri tarafından silah zoruyla tam üç defa ibadete kapatıldı. Tüm dünyanın gözü önünde bir ibadethaneyi kapatan işgalci İsrail’in bu tavrını hiçbir inancın kabul etmesi mümkün görünmese de dünya bu vahşete ses çıkaramadı.
- 2019 yılı içerisinde 7 kişi şehit edildi.
Kudüs 2019 da şehitleri ile gündeme gelir oldu. Biri kadın yedi genç Kudüs’te elde tutulur hiçbir gerekçe olmadan şehit edildi. Gerçekte tek yaptıkları Mescid-i Aksa’yı terk etmemeleriydi ama bu bile İşgalci İsrail’e fazla geldi ve Kudüslüleri yıldırma politikaları gereği bu gençleri şehit etti.
- 173 Kudüslü Ailenin evi yıkıldı.
Kudüs’ü Yahudileştirme planlarının en önemli ayağı olan topraklara sahip olma politikası gereği ele geçirmeye çalıştığı toprakları ve binaları Filistinlilerden satın alamayan işgalci İsrail Kudüslülerin evlerini yıkmaya devam etti. Hatta öyle bir yıkım ki, 51 Kudüslü aileyi evlerini kendi elleriyle yıkmak zorunda bıraktı.
- 355 Müslümana Mescid-i Aksa’da ibadet yasağı verildi.
İşgalci İsrail bir yandan Müslümanların Kudüs’e girişi engelleyip Kudüs’ü yalnızlaştırırken diğer yandan da Mescid-i Aksa’yı yalnızlaştırmaya devam ediyor. Kudüs’te yaşanan 355 Müslümana Mescid-i Aksa’ya girmeyi yasaklayan İşgalci İsrail, Yahudilerin Aksa’ya rahatça girebilmesi için mabedin boş kalmasını hedefliyor.
- 44 Müslümanın Kudüs’e girişi yasaklandı.
Kudüslü Müslümanları buraları terk etmediği için cezalandırmak isteyen İşgalci İsrail daha da ileri giderek Kudüs’te yaşayan 44 Müslümana Kudüs’e girme yasağı vererek zulmünde daha da ileri boyutlara ulaşıyor.
- 15.000 zeytin ağacı tahrip edildi.
2019’da Kudüslülerin geçim kaynağı olan zeytin ve meyve ağaçları bile işgalci İsrail’in hedefi olmaya devam etti. İşgal ve saldırılar ile azalan yeşil alanlar Kudüslülerin hayatını olumsuz yönde etkilerken işgalciler 15.000 zeytin ağacını daha tahrip etti.
- Müslümanlara ait 5 sivil toplum kurumu kapatıldı.
Dünyanın her yerinde sivil toplum kuruluşları desteklenirken Kudüs’te STK’lar olur olmaz bahanelerle kapatılıyor. 2019’da bir vakıf okulu, bir eğitim müdürlüğü ofisi, bir cami, bir medya ofisi ve bir sağlık kurumu İşgalci İsrail’in hedefi oldu.
- Müslümanlar arasındaki fakirlik oranı % 80’i aştı.
2019’da Kudüs’te Yahudiler bile geçinemedikleri için ayaklanır ve eylemler yaparken Müslümanlar %80’i aşan fakirlikle boğuşuyorlar. İşgalci İsrail’in, Kudüs’ün Müslümansızlaştırması ve İslami kimliğinin tahrip edilmesi planları ciddi anlamda finanse edilirken Müslümanlar fakirlikle baş başa bırakılıp Kudüslülerin maddi imkânsızlıklarından dolayı buraları terk etmeleri hedefleniyor.
- Kudüslü Müslümanların Eğitim hakkı engellendi.
Okumak her gencin hakkıdır. Ancak 2019’da Kudüs’te yaşayan ve işgal okullarında eğitimlerine devam eden Müslüman öğrencilerin % 55’i ve Arap okullarında eğitimlerine devam eden öğrencilerin % 30’u okullarını terk etmek zorunda kaldı. Gerek maddi yetersizlik gerek işgalcilerin tehditleri ile okullarını terk etmek zorunda kalan Kudüslü öğrencileri zor günler bekliyor.
Ümmet Vakfı Kudüs’te 114 projeyle 462 bin 367 kişiye ulaştı
Mehmet Masum Yün, Ümmet Vakfının 2019 yılında da Kudüslü Müslümanların ve mazlum Mescid-i Aksa’nın yanında olmaya devam ettiğini ve Kudüs halkının desteklenmesi için her alanda projelerine devam edeceğini dile getirdi.
Yün, vakfın geçen yıl Kudüs’te yaptığı çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:
“Ümmet Vakfı, imani bir mesele olarak gördüğü Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü yolunda projeler gerçekleştirmektedir. 2019 yılı içerisinde eğitim alanında 71 projeyle 96 bin 656, ekonomik alanda 8 projeyle 2 bin 597, sosyal alanda 19 projeyle 37 bin 124, sağlık alanında 3 projeyle 3 bin 922, mukaddes alanlarda 43 projeyle 322 bin 367 kişiye ulaşılmıştır. Toplamda 114 projeyle 462 bin 367 kişiye ulaştık.
Ümmet Vakfı imani bir mesele olarak gördüğü Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü yolunda projeler gerçekleştirmektedir. Vakfın bu çalışmalarına ve projelerine maddi ve manevi anlamda destek veren halkımıza teşekkür ederiz. Özgür Kudüs’te buluşmak umudu ve duası ile.”