DR. FİKRET NESİP ÜÇCAN’A ROMANYA’DA BÜYÜK İLGİ!

DR. FİKRET NESİP ÜÇCAN’A ROMANYA’DA BÜYÜK İLGİ!

Başbakanlık eski Müsteşarı Dr. Fikret Nesip Üçcan’ın ilk romanı Konstantin’in Yüzüğü Romanya’da büyük ilgi görüyor. Romanya Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği kuruluşu A.L.Z.İ.A.R. tarafından kitabın çevrilmesi ve yayınlanmasının ardından Romanya’nın Targovişte şehrinde düzenlenen kitap fuarında Romen okuyucuları ile buluşan Dr. Fikret Nesip Üçcan, tanıtım toplantısına katılarak bir konuşma yaptı ve kitabını imzaladı.

Romanya’da şiirleriyle tanınan Bn. Güner Akmolla tarafından çevrilen roman Vatra Veche Yayınevi tarafından yayınlandı.

“İnelul Lui Constantin” adıyla okuyucuyla buluşan “Konstantin’in Yüzüğü” Romen okuyucularının büyük beğenisini kazandı.

“Konstantin’in Yüzüğü” romanında tüm soruların kilit taşı, üzerinde çift başlı kartal arması oyulmuş, arkasına Roma İmparatoru ibaresi kazınmış yakut taşlı bir ‘yüzük’tür. Yüzüğün hikâyesi, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettiği 1453 yılı ile günümüz arasında dokumacı mekiği gibi gidip gelmektedir.

“Konstantin’in Yüzüğü”

Dr. Fikret Nesip Üçcan, 2018’de yayınladığı “Konstantin’in Yüzüğü” adlı ilk romanında tarihi gerçeklerden yola çıkarak gizemli bir kurguyla okuyucuyu geçmişle gelecek arasında heyecanlı bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Romanın konusu özetle şöyledir: “Türk ordusunun İstanbul’a girdiği anlarda muharebeye katılıp öldürülen son Roma İmparatoru 11’inci Konstantin Paleologos’un cesedinde bulunan İmparatorluk sembolü yüzük, Fatih tarafından, İstanbul’un surlarını döven dev topları döken Urban’a hediye edilir. Yüzük Urban için ateşten gömlek gibidir; başına büyük dertler açacağının farkındadır. Zamanında İtalya’nın en güçlü devletlerinden olan Venedik Cumhuriyeti, Katolik Kilisesinin başı Papalık ve Ortodoks Kilisesi Patrikliği yüzüğü ele geçirmek için aralarında amansız bir mücadeleye girişirler. Daha yakın zamanlarda Alman İmparatoru, Nazi Almanya’sı, hatta Sovyetler Birliği de yüzüğe sahip olmak için bir rekabet içine girerler.

Romanın bir diğer özelliği ana fikrinde Türkiye’ye hizmet eden yabancılar olmasıdır. Fatih döneminden başlayıp Ulah dökümcü Urban, Venedikli ressam Gentile Bellini, İtalyan danışman Gian Maria Angiolello, Prusyalı Alman asker Wilhelm Leopold Colmar Freiherr von der Goltz (Golç Paşa), Macar itfaiyeci Ödön Széchenyi (Ziçini Paşa), Fransız deniz subayı ve yazar Pierre Loti, Fransız kökenli mimar Alexandre Vallaury gibi Türkiye’ye herhangi bir zamanda faydası dokunmuş, hizmeti geçmiş yabancı kişilerin de hikâyede yer aldığı görülmektedir. Yazar, gerçek insanlardan roman karakterleri ve onların tarihte bıraktıkları izlerden hikâyeler çıkartmıştır.”

Okuyucu, döküm ustası Urban’ı bugünkü Romanya’da bulunan Eflâk eyaletinin Targovişte kentinde takip ederken tarihî Çindiye Kulesinde, Fatih Sultan Mehmed’in ve ona karşı ayaklanan Kazıklı Voyvoda, Hunyadi Yanoş gibi Romen veya Macar hasımlarının izleriyle karşılaşacaktır.

Dr. Fikret Nesip Üçcan Kimdir?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi ve Dış Münasebetler Şubesi’nden 1964 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi’nden Kamu Yönetimi dalında Yüksek Lisans ve Doktora diploması aldı.

1964 yılında girdiği Dışişleri Bakanlığı’nda 1968-1998 yılları arasında, yurt dışında Viyana, Amman, Trablus, Kuveyt Büyükelçiliklerinde, Londra ve Strazburg Başkonsolosluklarında görev yaptı.

Diplomatik kariyerin yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Planlama Başkanı, Kültür Bakanlığı Müsteşarı ve Başbakanlık Müsteşarı görevlerinde bulundu. Emekli olduktan sonra, Bilkent Üniversitesinde İngilizce “Medeniyet Tarihi” dersleri verdi.

Yurt dışında, Birleşmiş Milletler Nüfus Komisyonu Başkan Yardımcısı, Avrupa Görsel-İşitsel Eureka Başkanı, Avrupa Küçük İşletmeler Birliği (European Small Business Alliance) Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği (Heritage Europe) Yönetim Kurulu Üyesi gibi görevlerde bulunmuştur.

Halen, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi, Türkiye Bilişim Vakfı ve Türkiye Bilişim Derneği üyesi, TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) Mütevelli Heyeti Üyesi, Pierre Loti Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Önce İnsan, Kültür Mirasımız (Kitap ve ayrıca Multimedia CD), Anadolu’da Medeniyetin Hikâyesi (Kitap ve ayrıca Sesli Kitap) adlı kültür kitapları, Türkiye İş Bankası yayınlarında Gelecek İçin Yönetim (Peter Drucker’dan), Yirmi Birinci Yüzyıla Hazırlanırken, (Paul Kennedy’den) ve TÜBİTAK’ta Kaos (James Gleick’dan) adlı çevirileri, yayımlanmıştır.

Dr. Fikret Nesip Üçcan’ın ikinci kitabı “Yasak Mushaf” 2020 yılında yayınlanmıştır. Halen Macarca’ya çevrilmekte olan ‘Yasak Mushaf’ta İbrahim Müteferrika’nın dinî kitap basmamak şartıyla izin alıp kurduğu ilk Türk-Osmanlı matbaasında, bu yasağı çiğneyerek gizlice bir Türkçe Kur’an basması ve bu Mushaf’ın, coğrafyanın sınırlarını aşarak Türkiye, İtalya, Fransa ve Kolombiya arasında 300 yıl boyunca elden ele nasıl dolaştığının macerası hikâye edilmektedir. ‘Yasak Mushaf’ aynı zamanda, dini akılla bağdaştırmaya uğraşan, siyasetin kurnazlıkla örülmüş kulislerinden yiğitçe geçen, kurulu düzenin alışılagelmiş geleneklerine meydan okuyan, fikir ve vizyon sahibi yürekli entelektüellerin de hikâyesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.