Üç Kriz Yönetimi

Üç Kriz Yönetimi

Tekstil sektörü kan kaybetmeye devam ediyor. Mayıs 2008`den Ocak 2009`a kadarki 9 aylık süreçte tekstil ve hazır giyim sektörlerin de kapanan şirket sayısı 5 bin 121`i buldu. Bu korkunç bir rakam. Şöyleki bu yüzde 9.9`luk gerileme anlamına gelirken, aynı dönemde sigortalı sayısındaki azalma ise yüzde 16 ile 143 bin 614 kişiye ulaştığı anlamını taşıyor. Siz bir de buna sigortasız çalışan ve işsiz kalan sayısını tahmini olarak eklerseniz tekstil sektörünün bugün içine düştüğü çıkmazı daha iyi analiz edebilirsiniz.

Ancak her kriz ortamında birileri yara almadan çıkmayı başarabiliyor. Krizi iyi yönetenleri incelemek ve örnek almak gerekir. İşte tamda bu noktada sizlerle krize direnenler ve açılım yapanlardan paylaşımda bulunmak istiyorum.

Erkek giyimin öncü firmalarından Sarar Giyim 64 yıllık erkek giyim markası olmasının yanına Sarar Kadın’ı ekledi. Sarar kardeşlerden Celalettin Sarar`ın kızı Gözde Sarar`ın yönettiği Sarar Kadın Koleksiyonu 21 milyon dolar ciroya ulaştı. Erkek Giyim yanında Kadın Giyim ile açılım yapan Sarar bununla da yetinmeyerek Kadın Giyimde organik koleksiyonlar oluşturmuş durumda. Çevreye karşı duyarlı ürünler üreterek kriz döneminde fark oluşturmuş durumda

Bir diğer öncü firma Damat Tween ADV, nanoteknoloji ile üretilen “Sihirbaz Gömlekleri” üretti. Nanoteknoloji kullanarak üretilen gömleklerin özelliği ise kir tutmamaları. Damat`ın yeni koleksiyonu olan Nanoteknolojik gömlekler, mikrokapsuller yardımı ile elyafın moleküler yapısını değiştirerek hazırlandı. Koton kumaştan yapılan Sihirbaz Gömlekler, nefes alması sayesinde kiri üzerinde tutmuyorlar. Daha önce de ütü sorunu olmayan ürünler piyasaya sunmuş olan Damat-Tween sektöründe 3. Büyük gömlek üreticisi duruma gelmiş bulunuyor. Kir tutmayan gömlekleri ile piyasaya giren firma oldukça iddalı olduklarını ilk olarak kir tutmayan “Beyaz Gömlek” üreterek ortaya koydu. Kriz döneminde gerçekleştirdikleri bu açılımla alternatif üretmenin önemini bir kez daha ifade etmiş oldular.

Sektörün önemli bir ismi olan TEMA Mağazacılık, ise müşteri memnuniyetini ön plana çıkartarak “kumaşında sağlığa zararlı azo boyar maddeye rastlandı” şüphesiyle, LC Waikiki mağazalarında satılmış olan 181 adet erkek şapkasını ilanla geri çağırdı. LCW’nin bu kararıyla Türkiye’de tekstil sektöründe böyle bir geri çağırma ilk kez yaşandı. Uzakdoğu’dan gelen şapkaların bazılarından şüphelenilmesi üzerine 31 bin 720 şapkanın imha edileceği açıklaması müşteriye verilen önemin bir ifadesidir.

Üç firma üç kriz yönetimi. Söktörde açılım gerçekleştiren bir firma, üründe açılık gerçekleştiren bir diğer firma ve Müşteriye değer katan bir başka firma. Kısacası kriz dönemleri etkili müdahalelerle aşılabilir ve faydaya dönüştürülebilir.

Tevfik YAZICILAR
20/ Nisan /2009

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.