“Werner Bischof” Fotoğraf Sergisi Açılıyor

LEICA GALERİ İSTANBUL MAGNUM FOTOĞRAFÇISI WERNER BİSCHOF’UN TÜRKİYE’DEKİ İLK KİŞİSEL SERGİSİNE EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

Leica Galeri, dünyaca ünlü sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Leica Galeri Bomontiada’daki yerleşkesinde bu kez İkinci Dünya Savaşı’nın neden olduğu yıkım üzerine yayınladığı foto röportaj ile uluslararası itibar kazanmış İsviçreli fotoğrafçı Werner Bischof’un eserlerini sergileyecek. “Werner Bischof: 1936-1954” başlıklı sergi 4 Temmuz – 30 Ağustos tarihleri arasında Bomontiada’daki Leica Galeri İstanbul’da görülebilecek.

GERMANY. Region of Baden-Württemberg. Town of Freiburg im Breisgau. A man walks through the destroyed city looking for food. 1945.

Ara Güler bir yazısında Werner Bischof’tan  şöyle bahseder; “Fotoğraf, dört köşe bir çerçevenin içinde sadece bir dünyanın tarifini yapan bir doküman parçası değildir. İçinde bir his, bir sevgi vardır. Onun için Werner Bischof fotoğraflarına dikkatle bakmak lazımdır. İçlerinde rüzgarlar eser, size bir memleketin kokusunu getirir.”

Fotoğrafçılık serüvenini “Dünyanın gerçek yüzünü keşfetmeye mecbur hissettim. Bolluk içinde tatmin edici bir yaşam sürmek birçoğumuzu kendi sınırlarımızın ötesindeki muazzam zorluklara karşı körleştirmişti” sözleriyle özetleyen Werner Bischof’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Fotografevi ve Werner Bischof Estate işbirliğiyle sanatseverlerle buluşacak.

HONG-KONG. 1952. Harbour of Kowloon.

Werner Bischof’un İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ve Asya kültürlerine ait fotoğrafları, 1945’ten bu yana foto muhabirliğinin en önemli ve ayrılmaz parçasını oluşturuyor. 1949’da kurucu üyelerle birlikte Magnum Fotoğraf Ajansı’na katılan ilk fotoğrafçı olan Bischof, fotoğraflarında endüstri ve teknolojiden etkilenen geleneksel kültürlerin gündelik yaşamlarını da belgeliyor. Avrupa, Hindistan, Japonya, Kore, Hong Kong, Güney Amerika gibi farklı coğrafyalardaki hayatlara tanıklık eden Bischof, bu anları fotoğraflarıyla ölümsüzleştiriyor.

16 Mayıs 1954 günü – 38 yaşındayken – And Dağları’nda (Peru) geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Bischof, bu kısa hayatına rağmen fotoğraf tarihinde büyük iz bırakan isimler arasında yer alıyor.

 

PERU. May 1954. On the road to Cuzco, near Pisac, in the Valle Sagrado of the Urubamba river.

 

Werner Bischof Kimdir?

Werner Bischof 1916 yılında İsviçre’de doğdu. Zürih’te Art and Craft School’da Hans Finsler ile fotoğrafçılık eğitimi aldıktan sonra fotoğraf ve reklam stüdyosu açtı. 1942 yılında Du dergisi için serbest çalışan sanatçı, ilk büyük çaplı foto-röportajlarını 1943 yılında yayımlandı. Bischof, İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkım üzerine yayınladığı röportaj ile uluslararası itibar kazandı. Takip eden yıllarda kendisini savaş sonrası yeniden yapılandırmaya adamış insani yardım örgütü Swiss Relief için İtalya ve Yunanistan’a gitti. 1948’de LIFE dergisi için Kış Olimpiyatları’nı fotoğrafladı. Doğu Avrupa’ya, Finlandiya, İsveç ve Danimarka’ya yapılan geziler ardından Picture Post, The Observer, Illustrated ve Epoca gibi çeşitli dergilerde çalıştı. 1949’da kurucu üyelerle Magnum Fotoğraf Ajansı’na katılan ilk fotoğrafçı oldu. 1953 sonbaharında Bischof, Amerika’da renkli fotoğraflardan oluşan genişçe bir seri üretti. Ertesi yıl Meksika ve Panama’ya seyahat etti. Daha sonra film çekmek için Peru’nun kırsallarına gitti. Magnum’un kurucusu Robert Capa’nın ölümünden sekiz gün önce, 16 Mayıs 1954 yılında Andes’te trajik bir şekilde trafik kazasında yaşamını yitirdi.

 

 

 

SOUTH KOREA. Koje Do island. U.N.

 

INDOCHINA. Gian Coc. Women praying for their men at war.
HUNGARY. 1947. Puszta plains. Farmers Inn.
CAMBODIA. Farmer shading himself as he looks after his grazing cows. 1952.
MEXICO. Mexico City. 1954. Mexican artist Frida KAHLO.

 

JAPAN. Hiroshima. Children waiting for the arrival of Emperor HIROHITO. 1951.

 

SOUTH KOREA. Pusan. At the train station.

 

JAPAN. Tokyo. Courtyard of the Meiji shrine. 1951.

 

SOUTH KOREA. Island of Koje Do. A camp for

 

SOUTH KOREA. Koje Do island. Camp fot North Korean prisoners of war.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.