
Koray Ariş’in “İçinde Yaşadığımız Deri” Sergisine Eşlik Eden Kapsamlı Kitap Yayımlandı!
Sanatseverlerin Arter’de devam eden Koray Ariş’in “İçinde Yaşadığımız Deri” başlıklı kişisel sergisine eşlik eden aynı adlı kitap, Arter Yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu. Küratörlüğünü Selen Ansen‘in üstlendiği bu önemli yayın, sanatçının altmış yılı aşkın heykel pratiğine derinlemesine bir bakış sunuyor.
Sergi, Koray Ariş’in farklı dönemlere ve serilere ait heykellerini, atölyesindeki üretim süreçlerini belgeleyen nesneler ve malzemelerle mekâna özgü bir kurgu içinde bir araya getiriyor. Arter’in 2. kat galerisinde sergilenen 300’e yakın yapıt ve nesne, formların dönüşümlerine tanıklık ederken, heykel, nesne ve beden arasında kurulan ayrımların kırıldığı ve heykelin tene büründüğü bir ortaklık alanını deneyime sunuyor.
Sanatçının Eserlerine Derinlemesine Bir Bakış
“Koray Ariş: İçinde Yaşadığımız Deri” başlıklı kitap, sanatçının altmış yıla uzanan heykel pratiğini tüm dönemlerini yansıtan görseller ve metinlerle temsil ediyor. Ahşap ve bronzun yanı sıra 1969’dan itibaren deriyi de malzeme yelpazesine ekleyen Ariş, heykel sanatına duyumsal bir yaklaşım geliştirmiş ve 1990’lardan sonra denge, devinim ve tını kavramlarına odaklanarak izleyiciyi deneyimin bir parçası olmaya davet etmiştir.
Yayın, serginin küratörü Selen Ansen‘in “İçinde Yaşadığım Deri” başlıklı, bir taşın ağzından yazılmış mektubu ile açılıyor. Kitapta ayrıca, bu yayın için özel olarak kaleme alınmış metinler bulunuyor: Sanat tarihçisi Necmi Sönmez‘in Ariş’in Roma dönemine (1969-1974) odaklanan incelemesi; heykeltıraşlar Francesco Albano ve Yaşam Şaşmazer‘in, sanatçının yapıtlarıyla ve dünyasıyla kurdukları kişisel ve yaratıcı ilişkileri aktardıkları ‘karşılaşma’ yazıları ve şair Sevinç Çalhanoğlu‘nun sanatçının özellikle form ve denge anlayışını yeniden yorumladığı şiiri.
Kitabın arşiv bölümünde ise, Ariş’in 1960’lardan 2010’lara dek serüveninden kesitler içeren fotoğraflar sunuluyor. Bu bölümde ayrıca, Ali Akay ve Antonio Del Guercio‘nun daha önce farklı mecralarda yayımlanmış metinleri de yeniden yer alıyor. Tasarımını Emre Çıkınoğlu‘nun üstlendiği yayında, Hadiye Cangökçe tarafından çekilen röprodüksiyon fotoğrafları, flufoto‘nun (Barış Aras ve Elif Çakırlar) sergiden görünüm fotoğrafları ve Fırat Rüzgar‘ın Ariş’i “Ahenk / Vurmalı Heykeller” serisinden eserleri Arter’de icra ederken kaydettiği fotoğraflar da bulunuyor.
“Koray Ariş: İçinde Yaşadığımız Deri” başlıklı kitap, Arter Kitabevi‘nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Ayrıca, İstanbul Kitapçısı aracılığıyla www.arter.org.tr/yayin adresinden de temin edilebilir. Kitabın sayfalarını karıştırmak isteyenler, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nden faydalanabilirler.
KORAY ARİŞ HAKKINDA
Nezihe ve Latif Ariş’in oğlu olarak 1944yılında İstanbul’da dünyaya gelen ve İstanbul’la bağını koparmadan Adana’da ilkokul ve ortaokulu okuyan Koray Ariş, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü Şadi Çalık Atölyesi’nden 1968 yılında mezun oldu. Devlet bursu ile gittiği Roma’da 1969–1971 yılları arasında Emilio Greco atölyesinde öğrenimini sürdürdü. Ahşap ve bronzun hâkim olduğu malzeme yelpazesine 1969 senesinden itibaren deriyi ekleyen Ariş, kendi heykel atölyesinde ahşap ve deriyi buluşturan ilk heykellerini üretti. 1971’de Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan sanatçı, 1972’de Roma’daki Galleria La Nuova Pesa’da bu eserlerden oluşan ilk kişisel sergisini açtı. Ariş, İtalya’da kaldığı dönem esnasında, sanatsal pratiği kapsamında deri ve köseleyle soyut figürler üretmenin yanı sıra aynı malzemeleri kullanarak tasarladığı kostümler ve aksesuarlarla çeşitli tiyatro oyunları ve film projelerine katkıda bulundu. 1974’te, Türkiye’ye döndükten sonra, İstanbul’un Şaşkınbakkal semtinde kendi atölyesini kurdu. 1974–1976 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1982 yılında Çatalca’daki atölyesine geçti. 1985 ve 1988yıllarında Maçka Sanat Galerisi’nde kişisel sergiler gerçekleştirdi. 1987 ve1989 yıllarında Beral Madra’nın genel koordinatörlüğünü üstlendiği 1. ve 2. İstanbul Bienali’ne katıldı. 1986’dan 2015’e kadar Galeri Nev (Ankara) ve Galeri Nev İstanbul’da (İstanbul) kişisel sergiler açtı. 1990’lıyılların başında, izleyici tarafından hareket ettirilebilen ve kendi içerisinde dengesi olan soyut formlar üzerinde çalışmaya başladı. Sanatçının Devinim ve Denge başlıklı retrospektif sergisi, 2012’de İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Ariş’in denge kavramına yoğunlaştığı yapıtlarını, ses ve tını kavramları etrafında ürettiği, izleyiciyi dokunmaya ve dinlemeye teşvik eden eserleri izledi. Yurtiçinde ve yurtdışında, özellikle İstanbul ve Roma’daki şisel sergiler açan Ariş’in eserleri, birçok grup sergisinde gösterildi. Sanatçının İstanbul’da düzenlenen son kişisel sergisi, 2023 yılında Farklı Sesler başlığı altında Öktem Aykut’ta yer aldı. Koray Ariş, İstanbul Çatalca’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.