Tekstil İhracatı Daralıyor
Avrupa Birliği üyelerine yapılan tekstil ihracatı daralmaya devam ediyor. Toplam tekstil ihracatımızın % 75 ini gerçekleştirdiğimiz Avupa Birliği pazarımız adetsel olarak % 25 lik gerileme yaşadı.
Tekstilde de teknolojinin üstünlüğü ve fark oluşturma gayretleri Türk tekstilini Nanoteknolojiyi takip etmeye ve katma değeri yüksek ürünler piyasaya sürmeye teşvik ediyor. Sıralamada 4 duruma düştüğümüz tekstil ihracatında dünya ticaret dengelerinin 2020 yılında bu güne göre 20 milyar dolar artış sağlayabileceği ifade ediliyor. 12 Milyar dolar olarak gerçekleşen dünya tekstil ticaretinin 32 milyar dolara çıkma planları yapılırken ülkemizde son dört yılda kapanan 10.000’e yakın tekstil firması geleceğimizi korkutuyor.
Tekstilin Türkiye pazarında Ocak 2008 den bu yana yaşadığı %13,3 lük daralma üretim maliyetlerinin % 13 artışıyla birleşince tekstil firmaları için desteğin şart olduğunu anlatmaya çalışan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği başkanı Ahmet NAKKAŞ geçtiğimiz hafta boyunca temaslarında Türk Tekstiline çıkış yollarını aramaya devam etti. Gelir gider dengesindeki büyük farkı gözler önüne süren Nakkaş çözüm yollarını da üreterek hükümete yardımcı olmaya çalıştı.
Sayın Nakkaş bir gazetede gördüğüm başlıkta şöyle diyordu “Söylemi bırakın, eyleme geçin” . Bu sözü araştırınca eylem planına ulaşmak mümkün oldu. Neler var o planda diyecek olursak belli başlı birkaçını not etmek isterim.
* SSK primlerinin % 50 indirilmesi talep ediliyor
* Enerji maliyetlerinden % 50 muafiyet
* Kurumlar vergisinden muafiyet
* Danışmanlık hizmetlerine finansal destek
* Teknolojik değişim ve dönüşümün sağlanabilmesi için mali destek.
Kim bilir belkide sadece bu maddelerin bile uygulanabilirliği hayali tekstil piyasasını canlandırmaya yetecektir. Umarım bunları dikkate alan bir hükümete bir an önce kavuşuruz.
1990’lı yılların TÜSİAD’ın en etkili isimlerinden biri olan Berdan Tekstil’in bugünlerde borçlarından kurtulabilmek için showroomunun da dahil olduğu gayrimenkullerini satışa çıkarmak zorunda kalması, Bursalı Kervansaray Otellerinin sahibi Ertan Sayılgan’ın düşük döviz kuru ve yüksek girdi maliyetlerinden dolayı 1500 civarındaki işçisinin işine son vererek Özbekistan’a taşınması, Arsan Tekstilin iplik imalat bölümlerini kapatarak %35 küçülmesi, Sanko’nun tekstil piyasasından çekilerek inşaat piyasasına girmek için 1000 den fazla işçisiyle iş sözleşmelerini sonlandırmak zorunda kalması Türkiye’de geçtiğimiz haftanın tekstil günlüğünde kara noktalar olarak yer aldı.
Tekstilin bir diğer yüzünde ise 8. mağazasını Bağcılar Hayatpark ta açan Huzur giyim, %50 indirimle yeni bir atak yapan Çift Geyik Karaca, vücut ısısıyla uyumlu ürünler ile deliksiz uyku garantisi vaadeden Maya Tekstil ve müşteriyi aldatmakla suçlanıyor olsalar da % 70’lere varan indirimler yaptığı iddaa eden markalar yer aldı.
Tevfik YAZICILAR
21/28 Temmuz 2008