“Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler”
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün elyazmaları koleksiyonundan önemli bir seçkiyi içeren “Hafıza-i Beşer” sergisi, Google Arts and Culture üzerinden çevrimiçi ziyarete açıldı. Dijital sergi düzeninde ziyaretçiler, galeri ortamında ancak vitrin ardında görebildikleri yazmaları en ince ayrıntısına kadar inceleme fırsatı bulurken, sergiye eşlik eden videoları da metinlerle diyalog halinde izleyebiliyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul kent tarihine ilişkin özgün hikâyeler sunan sergilerini Google Arts and Culture platformunda sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Enstitü’nün zengin elyazmaları koleksiyonundan ilhamla hazırlanan ve açıldığı günden bu yana büyük ilgi gören “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi şimdi, dijital ortamın sunduğu imkânlarla birlikte ziyaretçilere çok daha farklı bir deneyim vadediyor.
Özgün serginin bir adım ötesi…
Osmanlı elyazması kültürünü yeniden gündeme taşıyan serginin çevrimiçi versiyonunda, ziyaretçiler vitrinlerde sergilenen yazmaların hat, tezhip, sayfa düzeni, minyatür gibi ayrıntılarını yakından inceleme fırsatı buluyor. Dijital tasarımda sergi görsellerine ve metinlerine, Hafıza-i Beşer Konuşmaları’nın kayıtları da eşlik ediyor. Sergideki ilgili bölümlere yerleştirilen videolar, serginin akademik bağlamını derinlemesine incelemek isteyenler için iyi bir fırsat sunuyor.
Elyazmaları dünyasına sanal yolculuk
Ziyaretçileri metinler, objeler ve zamanlar arasında yolculuğa çıkaran “Hafıza-i Beşer” sergisi, Osmanlı toplumunda çok dillilik, gündelik hayat, tıp, evren ve cinselliğin izlerini sürerken, İstanbul’un tarihsel coğrafyasının yazmalar aracılığıyla nasıl yeniden yaratılabileceğini gösteriyor. Matbaanın yaygınlaşmasıyla 19. yüzyılda yavaş yavaş etkisini kaybeden, 20. yüzyılda geniş kitleler için bir bilgi ya da maneviyat kaynağı olmaktan çıkıp koleksiyonerlerin ilgi alanına giren Osmanlı elyazması kültürünü tekrar gündeme taşıyan sergi, elyazmalarının çok katmanlı dünyasını daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor.
“Hafıza-i Beşer”, Van Kalesi’ni beklerken yazma kopyalamaya fırsat bulan muhafız İbrahim Ağa’yı, divanı elden ele gezmiş Zübeyde Hanım’ı, kendi yazmasını düzelten Fransa Sefiri Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’yi, esere “yazan yanlış yazmış” diye müdahale eden Kilisli Rıfat’ı, yazdıkları ayıplanmış, yasaklanmış ama kulaktan kulağa anlatılmış Enderunlu Fâzıl’ı, yazmayı koruması için yazılmış “Ya Kebikeç” duasını, bunu umursamadan karnını doyurmuş kâğıt kurdunu ve yüzlerce meşhur ya da isimsiz yazarı ve okuru bir araya getiriyor.
“Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisini Google Arts and Culture’da çevrimiçi ziyaret etmek için tıklayın.
Galeri ortamını tercih eden sanatseverler, halen gösterimde olan sergiyi 13 Şubat 2021 tarihine kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ücretsiz ziyaret edilebilir.
Elyazması Koleksiyonu artık internette!
Hafıza-i Beşer sergisinin daha geniş kitlelere tanıttığı, bugüne kadar araştırmacıların özel bir izin prosedürüyle parça parça kullanabildikleri Suna ve İnan Kıraç Vakfı Elyazması Koleksiyonu’nun tamamı internette erişime açıldı. Osmanlı entelektüel, sosyal ve kültürel hayatının farklı unsurlarına dair zengin kaynaklar sunan koleksiyon, hem Osmanlı tarihçilerine hem de tarih ve edebiyat meraklılarına, evlere kapandığımız bu dönemde yeni bir kütüphane deneyimi sunuyor. Toplam 626 cilt ve 1311 eserden oluşan koleksiyona dijital kütüphane kataloğu üzerinden kolayca erişilebiliyor.
Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Galerisi, Pazar hariç haftanın her günü 11.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilir. İAE Kütüphanesi ise online randevu sistemi ile Pazartesi’den Cuma’ya 13.30 – 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Google Arts and Culture’daki diğer sergiler
Dört Ayaklı Belediye – https://g.co/arts/scbZqride49YD3Sx5
Taksim: İstanbul’un Kalbi – https://g.co/arts/scbZqride49YD3Sx5
Uzak İzlenimler: Clara ve Luigi Mayer’in Resimlerinde 18. Yüzyıl İstanbul’u – https://g.co/arts/scbZqride49YD3Sx5
Şişli Camii: Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Osmanlı Yapısı – https://g.co/arts/scbZqride49YD3Sx5
Uzun Öyküler: Melling ve Dunn’ın Panoramalarında İstanbul – https://g.co/arts/scbZqride49YD3Sx5
Doğu’nun Merkezine Seyahat 1850-1950 – https://g.co/arts/scbZqride49YD3Sx5
Üç Kitaplı Kentler: 19. Yüzyıl Fotoğraflarında Kudüs ve Kutsal Topraklar – https://g.co/arts/QJyJBv5Rzj1YCB8XA
Ahşap İstanbul: Konut Mimarisinden Örnekler – https://g.co/arts/QJyJBv5Rzj1YCB8XA
Bir Kağıt Mimarının Hayali Dünyası: Nazimî Yaver Yenal – https://g.co/arts/aGW4LC5quxAQCGKb7