Geçmişten Bugüne Çizgi Roman Serüveni
İstanbul Bilgi Üniversitesi Dijital Oyun Tasarım Bölümü, oyun kültürünün önemli kollarından biri olan çizgi romanın inceliklerini paylaşmak ve oyunlarla bağlantısını vurgulamak amacıyla Çizgi Roman Konferansı’nı düzenledi. Bu yıl ikincisi gerçekleşen konferansta, Türkiye’de çizgi romana yön veren alanında uzman yazar, editör ve çizerler, çizgi romanın geçmişten bugüne serüvenini anlattı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Çizgi Roman Konferansı’nda, çizgi roman klasiğinin ustaları ağırlandı. BİLGİ Dijital Oyun Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Ertuğrul Süngü’nün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte çizgi roman kültürüne yön veren isimler, çizgi romanın geçmişten bugüne serüvenini anlattı.
Seminerde ilk sözü alan Alt Evren Sitesi Kurucusu Berk Uralcan, “Çizgi Roman yazı ve görüntünün bir araya geldiği bir sanat biçimidir dersek akademik olarak doğru bir tanım yapmış olmayız. Çizgi roman, sevinci, kızgınlığı, şaşkınlığı ve daha birçok şeyi anlatabileceğiniz bir mecra. Akademik yazılardan doktora tezlerine kadar düşünebiliriz, her şeyi çizgi roman olarak görebiliriz. Ancak farklı türlerin de bu alanda kullanılabileceğini anlamak üzerine çalışmalıyız” dedi. Betimlemenin çok zor olduğu anlatımlarda çizgi romanın hissi çok iyi verdiğini söyleyen Uralcan, düzyazıda yapılamayan birçok şeyin çizgi romanda yapılmasının mümkün olduğunun altını çizdi.
“İnsan zihnine en yakın olan anlatım biçimi çizgi roman”
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gazi Mehmet Emin Adanalı ise, “İnsan zihnine en yakın olan anlatım biçimi çizgi roman anlatımıdır. Beyne bir veriyi görsel şekilde anlatmak daha basit ve görsel okuma yeteneği herkeste doğuştan var olan bir özellik” şeklinde konuştu. Çizgi romanın, Türkiye’de genellikle algılandığı şekliyle “Teksas-Tommiks” kültürünün çok ötesinde bir görsel/edebi ifade ve anlatım biçimi olduğunu vurgulayan Adanalı, çizgi roman dünyasını detaylarıyla anlatarak geçmişten günümüze görsel anlatımın evrimine değindi.
Dünyaca ünlü Marvel Comics’in ünlü karakteri Iron Man çizimleriyle dikkat çeken çizgi roman sanatçısı Yıldıray Çınar da konuşmacılar arasındaydı. Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük çizerlerden biri olan Çınar, kariyer geçmişini, çalışmalarını ve günümüzde çizgi romanın geldiği noktayı anlattı.
Türkiye’de çizgi roman kültürünün ve yayımcılığının da derinlemesine konuşulduğu seminerde; Gerekli Şeyler Genel Yayın Yönetmeni Alişan Cengiz, Paralel Evren Çizgi Roman Mağaza Sahibi Burç Üner, Marmara Çizgi Genel Yayın Yönetmeni İlke Keskin, Yaşar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Metehan İğneci, Sırtlan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Emre Yavuz ve Flaneur Books Genel Yayın Yönetmeni Servet İnandı da konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinlik, çizgi roman sanatçıları Sümeyye Kesgin ve Selçuk Ören’in gerçekleştirdiği çizgi roman tasarımına dair iki farklı atölye çalışmasıyla sona erdi.