Eyüp ve Balat’taki Tarihi Eser Sayısı Floransa’dan Daha Fazla!
Koronavirüs sonrası normalleşme adımları turizmde de hızla atılıyor. Ancak buna rağmen birçok seyahatseverin sağlık yönünden çekinceleri var. Bu noktada uzak rotalara gitmek yerine önce kendi yaşadığınız şehri keşfe çıkabilirsiniz. Türkiye’nin her şehrinde gezilecek onlarca yer bulunuyor. Özellikle de sarayları, camileri, müzeleri, tarihi evleriyle ünlü semtleri, alışveriş ve sanat merkezleriyle İstanbul, gezginlere birçok seçenek sunuyor.
Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (Ulikad) Başkanı Ömer Niziplioğlu da İstanbul’da yaşayan insanların önce kendi şehirlerini keşfe çıkmaları tavsiyesinde bulundu. Ancak Niziplioğlu, İstanbul’a turizmde kapsamlı bir dönüşüm yapılması görüşünde.
‘Önce İstanbul’u keşfe çıkın’
İstanbul’un 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış içinde deniz geçen iki kıtayı birleştiren birçok kültürü bünyesinde barındıran çok özel bir şehir olduğunu belirten Niziplioğlu, buna rağmen birçok değerli eseri kaybedildiğini yeniden kazanılması için çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.
Eyüp ve Balat’taki tarihi eser sayısının İtalya’daki Floransa’dan daha çok olduğuna dikkat çeken Niziplioğlu, “O bölgeler turizm kültür sanat eğlence bölgesi ilan edilmeli mesken imarı iptal edilmelidir. Yine aynı şekilde Haliç ve Beyoğlu’nun arka sokaklarında da bu mantıkla düşünülüp hareket edilmesi gerekir” dedi.
‘Bizim de Şanzelize’miz olur’
Tarihi Yarımada da birçok bölge istimlak edilip kaybolmuş dünya mirası eserlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirten Niziplioğlu’nun İstanbul için turizm önerileri şöyle: “İstimlak için imar transferi yöntemi kullanılmalıdır, yani tarihi yarım adadaki mülkünüz değeri kadar kanal İstanbul da yapılacak eş değer mülkle takas yapıla bilinir ve bu bölgeler eski şehirdeki eserleri yeniden yerinde yapılabilinir. Vatan ve Millet caddeleri de turizme kazandırılmalı eski köhne görüntüsünden kurtarılıp turizm amaçlı planlaması yapılmalıdır. Eğer bunu sağlarsak Fransa’daki Şanzelize Caddesi gibi popüler bir caddeye kavuşuruz.”
‘Gelirimiz artar’
Aynı şekilde bir çağı kapatıp yeni bir çağın başlamasına vesile olan tarihi surları da iyileştirilerek mizansenler eklenebileceğini belirten Niziplioğlu “Birçok dine ev sahipliği yapmış bu şehirdeki inanç eserlerini de bulup eski haline döndürmeliyiz eğer bunları yaparsak on milyarca dolar daha gelirimiz olur. Eski anıtları yerine aslına uygun olarak koymak şehrin zenginliğine önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
İstanbul için bir diğer önerisinin ise Londra’daki Golden Eye Dönme Dolabı gibi bir dönme dolap yapmak olduğunu açıklayan Niziplioğlu, “Bunun için Taksim veya Boğaz hattı uygundur. Boğaz turunu çok daha iyi kullanmalıyız bu şehre en büyük değeri boğaz veriyorken birkaç niteliksiz gezi teknesine böylesine önemli konuyu teslim edemeyiz” ifadeleri kullandı.