Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi

Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi

Ekolojist Mark Bertness’in, Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı! Bertness, geçtiğimiz yarım yüzyılda bilimcilerin ve akademisyenlerin doğal dünya, evrim ve insanlar hakkında öğrendiklerini aktarmak amacıyla kaleme aldığı çalışmasıyla, insanların dünyadaki diğer organizmalara ve karmaşık sistemlere ne kadar bağımlı ve ilişkili olduğunu ortaya koymayı ve evrimin sadece bir rekabet olduğu yolundaki düşünceyi değiştirmeyi hedefliyor. Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi’nde Mark Bertness, insanların ve diğer canlıların yalnızca birbirlerini yok ederek ve birbirileriyle mücadele ederek değil, aynı zamanda türlerarası dayanışma ve uyumla sayesinde de günümüze ulaşabildiğini anlatıyor. Bilimsel araştırmaları gündelik dile çevirerek kaleme aldığı kitabında Bertness, verileri örneklerle destekleyerek kolay anlaşılır bir okuma sunuyor. 

Mark Bertness’in, Ayrıntı Yayınları’nın İnceleme Dizisi kapsamında yayımlanan Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi adlı çalışmasını İngilizceden dilimize Süha Sertabiboğlu çevirdi. 

Kim olduğumuza, nereden geldiğimize, nereye gittiğimize dair yeni ve cesur bir anlayış sunan ekolojist Mark Bertness, insanlığın ve uygarlığın yeryüzündeki başka diğer yaşamları da yaratan öz örgütlenme, evrimsel adaptasyon ve doğal seçilimin ürünü olduğunu savunur.  Yazar Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi’nde iki milyar yıl önceden günümüze kadarki evrimsel süreci takip ederek, rekabet ve işbirliğinin karşıt güçlerinin günümüz insanlarına, hayvanlara ve bitkilere nasıl yön verdiğinin hikâyesini anlatır. Dünya üzerindeki insan etkisinin hiç olmadığı kadar arttığı günümüz koşullarında dünyaya ve birlikte yaşadığımız tüm canlılara ne kadar bağlı olduğumuzun anlatılması özellikle önemlidir. Çünkü bu anlatı hem bencillik ve rekabet söylemini aşar hem de geleceğe dair yeni kavrayışlar edinmemizi sağlar.

MARK BERTNESS HAKKINDA

13 Temmuz 1949 doğumlu Amerikalı ekolojisttir. Brown Üni­versitesi, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü’nde profesörlük ve bölüm başkanlığı yapmış, aynı okuldan emekli olmuştur. Groningen Üniversitesi (Hollanda), Santiago Katolik Üniver­sitesi (Şili) ve Sassari Üniversitesi (İtalya) gibi yerlerde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. Kıyı şeridi sistemlerinin, özellikle de tuzlu bataklıkların ve kayalık kıyıların ekolojisi ve koruma biyolojisi ile ilgilenmiştir. Önemli çalışmaları arasında Stress Gradient Hypothesis (Bert­ness ve Callaway, 1994[2]) yer alır. Tuzlu bataklık sistemlerinin birincil üretimini düzenlemede yukarıdan aşağıya güçlerin rolünü yeniden değerlendirmeye, kıyı şeridi sistemlerinde ekosistem mühendislerinin ve pozitif etkileşimlerin önemini aydınlatmaya ve deniz ekosistemlerinde alternatif topluluk kararlı durumlarının yaygınlığını eleştirel bir şekilde incele­meye odaklanmıştır. Öğrencileriyle birlikte Kuzey ve Güney Amerika’nın doğu kıyılarındaki tuzlu bataklık ve kayalık gelgit sistemleri ile Şili’deki tuzlu bataklıklar üzerinde çalışmıştır. Çevre bilimi alanında en çok atıf alan bilim insanlarından biri­dir. Bu alana yaptığı katkılar dolayısıyla 2009 yılında American Association for the Advancement of Science’ın üyesi olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Birleşik Krallık Deniz Biyolojisi Der­neği’nin mütevellisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.