“ROLÜM AĞIR” KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞUYOR 

 “ROLÜM AĞIR” KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞUYOR 

Obeziteli bireylerin yaşadıklarını ve hissettiklerini dile getiren “Rolüm Ağır” kitabı yayımlandı. Kitapta, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sezgin, Araştırma Görevlisi İlkin Esen Yıldırım ve gazeteci–yazar Yeşim Sert Karaaslan tarafından yapılan “Obezitede Ayrımcılık ve Damgalama” konulu araştırmaya katılan obeziteli bireylerin deneyimleri okuyucuyla paylaşılıyor

“Rolüm Ağır”, obeziteli bireylerin maruz kaldığı damgalama pratiklerine, ayrımcı davranış ve söylem biçimlerine dikkat çekiyor. Kitap ayrıca, okuyuculara, obeziteli bireylerin hayalleri, hayal kırıklıkları ve beklentileriyle ilgili farklı bir bakış açısı getiriyor.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sezgin, Araştırma Görevlisi İlkin Esen Yıldırım ve gazeteci–yazar Yeşim Sert Karaaslan tarafından yapılan Obezitede Ayrımcılık ve Damgalama konulu araştırma sonuçları “Rolüm Ağır” adıyla yayımlanan kitapla okuyucuyla buluşuyor.

Araştırmaya katılan obeziteli bireylerin deneyimlerinin konu edildiği kitap bu yönüyle de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Obeziteli bireylerin yaşadıklarını ve hissettiklerini dile getirerek onların sesi olan kitap, obeziteli bireylerin maruz kaldığı damgalama pratiklerine, ayrımcı davranış ve söylem biçimlerine dikkat çekiyor. Kitap ayrıca obeziteli bireylerin hayallerine-hayal kırıklıklarına ve beklentilerine onların gözünden bir bakış açısı sunuyor.

Kitapta paylaşılan araştırma sonuçlarına göre, obeziteli bireyler aileleri, arkadaşları ve hatta tanımadıkları insanlar tarafından çeşitli eleştirilere maruz kalıyor ve bu durum da onlar üzerinde ayrı bir baskı yaratıyor. Hayatları boyunca sayısız kez “Ben senin için söylüyorum” ifadesini işittiklerini belirten katılımcılar kitapta, “Bu kez biz sizin için söylüyoruz” demek istediklerini belirtiyorlar.

Araştırmaya katılan obeziteli bireylere yönelik kitapta yer verilen bazı sosyal bariyerler de şunlar: “Size göre kıyafet yok”, “Kendine ne yaptın böyle”. Ayrıca, sandalyeye sığamadığı için kafeye gitmek istemeyen, kilo azarını yeniden duymamak için doktora gitmeyen; filmlerdeki kilolu karakterler gibi her zaman neşeli olması beklenen obeziteli bireyler, onlara verilen bu ağır rolden yorulduklarını söylüyorlar.

Kitapta, “Her gün ayrı bir konuda yeni bir ‘biz’ ve ‘onlar’ yaratılan günümüz dünyasında asıl mesele hepimizin ‘biz’ olabilmesidir” denilerek, obezitenin “bir” olunarak mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunun altı çiziliyor.

OBEZİTELİ BİREYLERİN SESİNİN DUYURULMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Obezitede Damgalama ve Ayrımcılık araştırmasına ve bu araştırmanın vücut “Rolüm Ağır” kitabına koşulsuz destek sağlayan Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, şu değerlendirmeyi yaptı:

Novo Nordisk olarak, geleceğe yön veren tedavilerimizle insan hayatını iyileştirmek için çalışıyoruz. Tıbbi açıdan tedavilerimizi daha da geliştirmek için ileri teknolojimizi ve kronik hastalıklar alanındaki yaklaşık 100 yıllık deneyimimizi kullanarak obeziteli bireylerin hayatlarını her anlamda iyileştirmeye odaklanıyoruz. Bu konuda birçok sivil toplum kuruluşuna koşulsuz destek sağlıyoruz. Önce bireylerin sağlıklı yaşamaları için ve sonrasında obeziteli bireylerin sorunlarına çözüm bulabilmek için, bu konuya gönül vermiş tüm paydaşlarla çalışıyoruz. Bu alanda dünyada ve Türkiye’de önde gelen kuruluşlarla kuvvetli iş birlikleri yapıyoruz. Amacımız, çağımızın en büyük halk sağlığı sorunu haline gelen obezite tedavinin önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına destek olmak. Obeziteli bireylerin seslerinin duyurulmasında önemli bir rol oynayacağına inandığımız alanında bir ilk olan bu bilimsel çalışmaya destek vermekten memnuniyet duyuyoruz. ‘Rolüm Ağır’ kitabının obeziteli bireylerin karşılaştıkları güçlüklere dikkat çekerek büyük bir farkındalık yaratacağını düşünüyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.