“Metaverse Dijital Oyun Psikolojisi” Kitabı raflarda

 “Metaverse Dijital Oyun Psikolojisi” Kitabı raflarda…

Türkiye’de metaverse hakkında yayınlanan ilk eserlerden biri olan, “Metaverse Dijital Oyun Psikolojisi” kitabı raflarda yerini aldı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal editörlüğünde okuyucuyla buluşan çalışma, dijital dünyanın psikolojisini anlamaya yönelik önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. Geleneksel oyunlardan dijital oyunlara metaverse serüveni, farklı disiplinlerden alanının uzmanlarınca kitapta irdeleniyor. 

Sanal evren metaverse gerçeği ve dijital oyun psikolojisinin detaylı olarak incelendiği eser, DER Yayınları’ndan çıktı.

Editörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal’ın üstlendiği eser, alanında uzman birçok yazarın değerli katkılarıyla yayınlandı. Metaverse ve değişen oyun kültürü hakkında kaleme alınan eserde metaverse evreninin olası etkileri ve sonuçları üzerinde duruluyor.

Prof. Dr. Tarhan: “Metaverse evrende pop sanatçısı Tarkan, avatarıyla konser verecek”

Eserin giriş yazısında metaverse ile sanal bir evren oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, ‘Evren ötesi’ kavramına vurgu yaptı. Tarhan; “Şu an fiziksel gerçeklik yani fiziksel dünya, yaşadığımız dünya var. Şimdi de bir sanal gerçeklik oluşturuldu. Üçüncüsü ise bilim kurgu. Bilim kurgu oyunlar var. Bu oyunlardan bir tanesinin şu anda 350 milyon oyuncusu var. Herkes kendi cennetini bilim kurgu çerçevesinde yazabilecek, oluşturabilecek, kendi holografik avatarını 3D olarak tasarlayacak, bu avatarın içerisinde avatar arkadaşıyla o evrene girecek, orada sokaklarda dolaşacak ve oyunlara girecek. Mesela pop sanatçısı Tarkan, avatarıyla konser verecek, sen de avatarınla oraya gideceksin. Tabii bunların hepsi tamamen sanal gerçeklik içerisinde olacak.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Metaverse evrenini merak edenler kitaptan faydalanabilir”

Türkiye’de metaverse alanında yayınlanan ilk kitaplardan olan esere ilişkin Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu yeni kavramın insan psikolojisini etkileyeceğinin özellikle altını çiziyor ve ekliyor:

“Kitapta insan psikolojisini farklı etkileyecek bir kavram olan metaverse konusu işleniyor. Bu yenidünya sanal oluşturulan bir evren ayrıca fiziksel gerçeklikle birleşiyor. Kişilere, özellikle oyunların olduğu ayrı bir gerçeklik yaşatıyor. Bu konuda çalışma yapan bir ekip vardı. Hocamız Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal bu ekiple iş birliği yaptı. Herkes kendi alanında bir bölüm kaleme alarak, metaverse konusunda Türkçe yazılmış önemli bir çalışmaya imza attık. Bu konuda çeşitli yayınlar var ama eser, kitap olarak çıkan ilk yayın olma özelliğine sahip. ‘Bu konu nedir? Nereye gidiyor? Sonunda ne kazandıracak? Riskleri nelerdir?’ sorularının cevabını merak edenler bu kitaptan faydalanabilirler.” 

Oyunlara farklı disiplinlerden bakış…

Kitap, geleneksel oyunlardan dijital oyunlara metaverse serüveni, avatarların benlik üzerine ve sosyalleşmeye etkisi, yalnızlık, antisosyal kişilik, narsizim, yeme bozukluğu üzerine etkileri, ciddi oyunlar ile oyunların faydalı kullanımı ele alınıyor. Öte yandan, işe alım sürecinde ve hatta eğitimde kullanımı, duygusal zeka ve bellek üzerine etkileri, oyunların nörobiyolojisi, kumar oyunları, şiddet eğiliminden intihara kadar oyunların olumsuz etkileri de kitapta irdeleniyor. Kitapta yine çocuklara ve şiddet eğilimine etkileri ile ailenin rolü, dijital oyun bağımlılığı ve ölçülmesi, varoluşçu süreçte dijital oyunlar gibi pek çok konu da alan uzmanları tarafından tartışılıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ile birlikte kitapta; Şaban Özdemir, İbrahim Şahbaz, Ayşe Sena Kurt, Dursun Ünlü, Çisem Uzun, Bedia Ferkan Kırış, Ali Ruhan Çelik, Lale Alkış, Remziye Keskin, İlknur Okay, Ayfer Hatipoğlu, Behmen Çelikbaş, Sibel Şen, Betül Güldal, Dilara Murat Büyük, Selvinaz Çınar Parlak, Davut Ceylan, Merye Ayluçtarhan, Mahmut Çakan, Çağla Şen Akkoyun, Nursen Doğan Osman Sertuğ Çalışkan, İlayda Tüter, Neylan Zümrüt, Patrizia Muradi, Ayşe Cansı Başeğmez, Muratcan Keskiner, Didem Tekin Meriç, Aylin Aydın, Yunus Ayyıldız ve Muhammed Arıkan’ın yazıları bulunuyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.