MESUT ÇİFTCİ’NİN KALEMİNDEN “BIÇAK ISLIĞI” İNKILÂP KİTABEVİ ETİKETİYLE RAFLARDA!
Çıktıkları yolculukta sadece vicdanlarının sesini duymaya çalışanların romanı “Bıçak Islığı”, Mesut Çiftci’nin kaleminden İnkılâp Kitabevi imzasıyla edebiyat okurlarıyla buluşmak üzere raflardaki yerini aldı.
Yaşanılan hayatta, insanın başına ne gelirse gelsin önce vicdan rahatlığının önemsenmesi gerektiğini anlatan “Bıçak Islığı”, ikinci kitabıyla edebiyat dünyasında ismini belirginleştiren Mesut Çiftci’den okurlarının beğenisine sunuluyor. Modern edebiyatın özgün ve kaliteli eserlerini vermeye çalışan İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan “Bıçak Islığı”, günahlarla yaşanan değil pişmanlıklarla yaşanan bir ömrün boşa gittiğini anlatmak için çağrışımın gücü yüksek sözcüklere verilirken, bireylerin iç dünyası satırlara işleniyor.
Aşiyan Mezarlığı’nda bulunan bir bebek cesediyle başlayan roman, unutmak için karanlığın iyi bir yöntem olduğunu söylerken, anlatılmak istenenler mekan, zaman ve karakter bütünlüğü içinde veriliyor. İnsanın pusulası daima vicdanını göstermeli diyen “Bıçak Islığı”; Kostik, Leyla, Cinli ve Zehir gibi karakterler üzerinden yaratılan kurgu ve sorguladığı değerlerle ve kullandığı bilinç akışı, iç çözümleme gibi tekniklerle okurlarını yazınsal bir yolculuğa çıkarıyor.
Mesut Çiftci’nin, insan psikolojisini zaman kavramı üzerinden sorguladığı romanı, karanlık bir gece yarısıyla ruhun karanlıklarına, hissedilen korkulara ve kaçılan duygulara ses veriyor. Gurur duyacağımız şeyler yaptığımızda aydınlanan ruhumuza inat, iç huzursuzluğumuzun yarattığı karanlık ve kişinin kendi içinde kurduğu mahkeme, kullandığı modern anlatım teknikleriyle Çiftci’nin satırlarında nitelikli edebiyat okurlarını bulmayı bekliyor.
Arka Kapak Yazısı
“Karanlık her zaman kötü değildir. Aradığın şey bir unutma bahçesi ise karanlıktan iyisi yoktur. Kaybolur gidersin siyah perdenin arasından. Gördüğün yok, görenin yok… Bir de zihnine çekebilirsen karanlığın perdesini mesele tamamdır. Unutmak için beyninin dehlizlerini karanlığın uykusuna yatırman gerek en başta. Sonra beynin uyur, sonra sen uyursun; nihayet uyursun. Demek ki artık başarabilmişsindir unutmayı, demek ki artık karanlığın dinginliğini ruhuna yedirmişsindir. Korkular yok yalnızca karanlıkta, korkularından kaçıp sığınacağın bir ağaç kovuğu olur bazen karanlık.”
İstanbul Boğazı’nda gece yarısı…
Bir tabut, bir kayık gibi gecenin karanlık dehlizlerinde ağır ağır süzülüyor… Tabutta bulunan kadın ve adam, türlü maceralardan sonra nefeslendikleri bir anda, gökyüzündeki sonsuzluğu, yıldızları seyrediyorlar. “Mezara günahlarınla git ama pişmanlıklarınla gitme” diyerek çıktıkları bu yolda, emin oldukları tek bir şey vardı, o da vicdan rahatlığı.
Aşiyan Mezarlığı’ndaki bir çello kutusunda bulunan bebek cesediyle başlayan olaylar zinciri, ana karakterler Kostik, Leyla, Cinli ve Zehir etrafında gelişen sürükleyici kurgu ile devam ediyor. Mesut Çiftci’nin ikinci kitabı Bıçak Islığı, eşsiz hikâyesiyle okuyucusunu satır aralarında kaybolmaya davet ediyor!
Mesut Çiftci Kimdir?
1979 Erzincan doğumlu. İlkokul birinci sınıfı bitirene dek orada yaşadı. Daha sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gazetecilik eğitimi aldı. Aynı üniversitede sinema yüksek lisansı yaptı. Tez konusu olarak, 1990 sonrası Türkiye’de politik sinema üzerine çalıştı. Hiç Eğilmemiş Bir Adam: Tevfik Fikret ve Bozkır İçin Bir Düş: Köy Enstitüleri belgesellerine senarist ve yönetmen olarak imza attı. Ölü Bayramı, Kılıçbalığı Öyküsü ve Sonsuz Matem belgesellerine senaryo katkısı yaptı. Yaşanmamış Hayata Veda adını taşıyan bir romanı daha bulunmaktadır.