Liberalizm Neden Çöktü?

Dünyada 12 dile çevrilen “Liberalizm Neden Çöktü?” VakıfBank Kültür Yayınları’nda

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) Patrick J. Deneen’in yazdığı “Liberalizm Neden Çöktü” adlı kitabı yayımladı. Deneen, kitabında 20’nci yüzyılın en uzun soluklu ideolojisinin vadettiklerini nasıl yerine getiremediğini ve liberalizmi çöküşe taşıyan dinamikleri okurla paylaşıyor.  

VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) okurla buluşturduğu “Liberalizm Neden Çöktü”, günümüzde liberalizmle ilgili akademik, siyasi ve popüler söylemde görülen rahatsızlıkları anlatıyor. Amerikalı siyaset bilimi profesörü olan Patrick J. Deneen kaleme aldığı eserinde, liberalizmin başından beri bireysel özgürlüğü yanlış bir şekilde yüceltmesi sebebiyle reformdan geçirilmesi yerine artık emekli edilmesi gerektiğini ve aradan geçen zamanın bu yanlışlığı daha da belirgin hale getirdiğini savunuyor. İsmail Hakkı Yıldız’ın çevirisiyle yayımlanan “Liberalizm Neden Çöktü”, Batı felsefesinin ilk filozofu ve Atina Akademisi’nin kurucusu olan Platon’un, ideal toplum düzeninin ve adaletli bir devletin nasıl olması gerektiğini anlattığı “Devlet” eseri kadar eski bir tarz olan ve kökeni o tarza dayanan klasik “rejimin mantığı”nın araştırılmasını esas alıyor.

Liberalizmin iflas etmesinin iç nedenleri irdeleniyor

Sadece iki yıl içinde Almanca, Arapça, Japonca, Macarca gibi on iki dile çevrilen kitap, liberalizmin görünürdeki başarılarından büyük ölçüde mutlu olan liberal rejim mensuplarının fark edemediği, liberalizmin iflas etmesinin iç nedenlerine odaklanıyor. Yedi bölümden oluşan kitapta, “Sürdürülemez Liberalizm”, “Bireycilikle Devletçiliği Birleştirmek”, “Bir Antikültür Olarak Liberalizm”, “Teknoloji ve Özgürlüğün Yitirilişi”, “Liberal Sanatlara Karşı Liberalizm”, “Yeni Aristokrasi”, “Yurttaşlığın İtibarsızlaşması” başlıkları yer alıyor. “Liberalizm Neden Çöktü” okurlara yalnızca düşüncelerini değil, siyasetle ve siyasi düzenle ilgili en sıkı sıkıya bağlı olunan varsayımları sorgulatmayı amaçlıyor.

Kitaptan

“Liberalizm iflas etmiştir ama verdiği sözleri tutmadığı için değil, bilakis tuttuğu için iflas etmiştir. İflas etmiştir, çünkü başarılı olmuştur. Liberalizm “daha fazla kendisi oldukça” iç mantığı ve iç çelişkileri daha görünür hâle geldikçe, iddialarını çürütüp liberal ideolojiyi fiilî gerçekliğe dönüştüren patolojiler üretmiştir.”

Patrick J. Deneen kimdir?

1964 doğumlu Amerikalı siyaset bilimi profesörü olan Deneen’in çalışmaları Amerikan liberal demokrasisi üzerine yoğunlaşmaktadır. Princeton, Georgetown gibi üniversitelerde ders vermiş olan yazar, Amerikan siyasetinin kökenleri, demokrasi tartışmaları, muhafazakârlık, anayasalar üzerine dersler vermektedir. Birçok araştırma eseri kaleme almış olan Deneen Avrupa ve Amerika’da fikirleri hem siyasetçiler hem de siyaset bilimciler tarafından çokça takip edilen yazarlar arasındadır. Deneen’in öne çıkan diğer kitapları şunlardır: Conserving America? Thoughts on Present Discontents, 2016; Democratic Faith, 2005.

İsmail Hakkı Yılmaz kimdir?

1961’de Ordu’da doğdu. Askeri okul ve üniversitenin ardından, başta Güneş, Aktüel, Nokta, Radikal, NTV ve Milliyet olmak üzere, çeşitli dergi, gazete ve televizyon kanallarında muhabir, editör ve yazar olarak çalıştı. Uzun zamandır Yaprak, Haziran, Alfa, Boyut, Pinhan, İş Bankası Kültür Yayınları ve VakıfBank Kültür Yayınları gibi yayınevlerine kitap çevirileri yapmaktadır. Yılmaz’ın VakıfBank Kültür Yayınları’ndan yayımlanan diğer çevirileri: Gazâlî: İslam’ın Dirilişi (2019), Sâdi: Hayatın, Aşkın ve Tutkunun Şairi (2020).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.