Faik Yaltırık’ın 1951 Yılı Avrupa Seyahati Notları Okuyucu ile Buluştu

Faik Yaltırık’ın 1951 Yılı Avrupa Seyahati Notları Okuyucu ile Buluştu

Türkiye’de botanik biliminin duayenlerinden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Faik Yaltırık’ın 1951 yılında çıktığı Avrupa yolculuğunda tuttuğu günlük ve çektiği fotoğraflar, vefatından 4 yıl sonra “Avrupa Seyahat Notlarım – 1951” isimli e-kitapta toplandı. RE Books Arts Yayınevi’nden çıkan kitap, okuyucularını 70 yıl öncesinin Avrupa’sına götürüyor. Kitap, Yaltırık’ın kızı Rengigül Ural tarafından yayına hazırlandı.

Yaptığı 15’ten fazla yeni tür tanımlaması ve yayınladığı kaynaklarla Türkiye’de botanik biliminin gelişmesine önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Faik Yaltırık’ın henüz 21 yaşındayken çıktığı Avrupa seyahatinde tuttuğu günlük ve çektiği fotoğraflar, “Avrupa Seyahat Notlarım – 1951” isimli e-kitapta bir araya getirildi.

Üniversite eğitimi için sınıf arkadaşları ile birlikte Yunanistan, İtalya, İsviçre, Almanya, Belçika ve Fransa’ya seyahat eden Faik Yaltırık’ın, yolculuk boyunca içinde birçok detaya yer verdiği günlüğe ve bu deneyimlerini ölümsüz kıldığı kendi objektifinden fotoğraflara yer verilen kitap; okuyucularını 2. Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmış Avrupa’ya götürüyor. Günümüzün ulaşım ve iletişim araçları ile kıyaslandığında hayli sınırlı bir dönemde çıktığı bu yolculukta Avrupa’da karşılaştığı gündelik hayatı kişisel yorumlarıyla tanımlayan Yaltırık’ın kitabı, kızı Rengigül Ural tarafından herhangi bir yazım müdahalesi yapılmadan yayına hazırlandı. Ahenkli bir dile sahip olan kitap, özellikle botanik alanında bilim insanı olmak isteyen genç akademisyenlere ilham verecek bilgiler içeriyor.

 

Prof. Dr. Faik Yaltırık Hakkında (1930 Karadeniz Ereğli, 2016 İstanbul)

1947 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden birincilikle mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne girmiş ve 1952 yılında fakülteyi birincilikle bitirmiştir. 1957 yalında Orman Fakültesi, Orman Botaniği Kürsüsü’ne Asistan olarak atanmış, 1963 yılında “Belgrad Ormanı Vejetasyonunun Floristik Analizi ve Ana Meşcere Tiplerinin Kompozisyonu Üzerine Araştırmalar” konulu teziyle Ormancılık Bilimleri Doktoru unvanını almıştır. 1968 yılında “Yerli Akçaağaç Türleri Üzerinde Morfolojik ve Anatomik Araştırmalar” konulu tezini başarı ile tamamlayarak Doçent olmuş; 1976 yılında da Profesörlüğe yükseltilmiştir.

Prof. Dr. Faik Yaltırık, Türkiye’nin orman ağaçları ve otsu bitkileri üzerinde 40 yılı aşkın bir süreden beri araştırmalarda bulunmuş, ülkemizde yetiştiği bilinmeyen 2 yeni tür, 5 yeni alttür, 6 yeni varyete saptamış ve 2 yeni taksonomik kademe düzeltmesi yapmıştır.

35 kadar yabancı dergide ve florada yayınlanmış 160’ı aşkın makalesi, 15 araştırma ve ders kitabı bulunan Prof. Dr. Faik Yaltırık’a 1973 yılında TÜBİTAK tarafından “5O. Yıl Cumhuriyet Ödülü” verilmiştir. İstanbul Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Danışma Kurulu Üyesi ve İtalyan Ormancılık Bilimleri Akademisi (Academia İtaliana Di Science Forestali – Firenze) Üyesi olarak görev alan Prof. Dr. Yaltırık, Orman Fakültesi Herbariumu ile Atatürk Arboretumu’nun gelişmesinde aktif rol oynamıştır.

Yayına Hazırlayan Rengigül Ural Hakkında (1957, İstanbul)

London Trinity House School, London Nautical, Kennington College, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi’ndeki eğitimlerinden sonra 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otel Yöneticiliği Bölümü’nden mezun oldu. “II. Uluslararası Balkan Flora ve Vejetasyonu Sorunları Sempozyumu” ve “Turizmin Tarihçesi” tez konularıdır.
İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler, Tanıtım ve Dokümantasyon Bölümü’nde Müdür Yardımcısı, İstanbul Üniversitesi Bülteni Yazı İşleri Müdürü olarak çalışma hayatına başladı. 1981 yılında dünyada kutlanması UNESCO tarafından ilan edilen “Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılı” nedeniyle Roma’da gerçekleşen “Türk Haftası”: “Atatürk: Tradizione e Culturada T.C. Başbakanlık onayıyla Ord. Prof. Dr. Anna Masala ile koordinatörlüğü üstlendi. 1984 yılından itibaren özel sektörde çalışma hayatına devam ederken, “Sanat Envanter”lerinin ilklerini oluşturdu. 1984-1996 yılları arasında Sandoz Türkiye kurucularından Dr. Güzin Poffet’in, 1996-2019 yılları arasında Koç Holding VKV Başkanı, Koç Ailesi’nin en büyük ferdi Semahat Arsel’in asistanlığını yaptı. Eşi Ersin Ural’dan “Fotoğraf Okumaları”nı öğrendi. Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Murat Gülsoy’dan “Yaratıcı Yazarlık” eğitimi aldı. Hocası Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal ile başladığı çizimlerine, babası Prof. Dr. Faik Yaltırık’ın botanik bilgisi ve ağaç sevgisiyle devam etmektedir.
2017 yılında RE Books Arts Yayınevi’ni kurdu. Düzenli vergi ödeme ile VD’den takdir aldı. RE Books Arts Yayınevi E-Kitapları: Rengigül, Nisan Prens, Sinema Prens, Prince Avril, Zaman Işıkları, Avrupa Seyahat Notlarım-1951. BÜMED, İTO, TURMEPA üyesidir. Çizimlerini UNICEF ve TEGV yararına tebrik kartı, kitap ayracı olarak bastırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.