Başarının ‘formül’ü var mıdır?

Başarının ‘formül’ü var mıdır?

“Formül: Başarının Evrensel Kanunları” kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yayımlandı. Ağ biliminin öncülerinden Albert-László Barabási, yazdığı bu kitapta okurun başarıyı getiren karmaşık ama tutarlı mekanizmaların farkına varması ve bu bilgiyi kendi hayatında kullanabilmesi için bilimsel keşiflerini ortaya koyuyor

Başarının tanımı nedir ve nasıl ortaya çıkar? Beceri ve performans her zaman başarıyı getirir mi? Neden çalışmaları değer katanlar Google aramalarında ön sıralarda çıkmaz da çalışmaları sıradan olanlar “süperstar” olur? Başarının bir formülü var mıdır? İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan Formül: Başarının Evrensel Kanunları bu sorulara bilimsel yanıtlar veriyor.

Ağ biliminin öncülerinden Albert-László Barabási ve meslektaşları, çalışmaları sırasında bilim insanlarının gelecekteki akıbetlerini öngören bir “formül”e dönüşen örüntüler görmeye başlamışlardı. Öyle ki araştırmalarının sonuçları sayesinde, bilim insanlarının kariyerini Barabási’nin ifadesiyle, “ileri sarabiliyorlardı”. Hatta bir keşfe katkı sağlayan yüzlerce kişi arasından tam olarak kimin en çok itibar göreceğini tahmin eden bir algoritma geliştirmeyi de başarmışlardı. Buradan hareketle çalışmalarını Büyük Veri’den faydalanarak ilerlettiler, başka disiplinlerden araştırmacılarla bir araya geldiler ve hayatın farklı alanlarına uyarlanabilecek bir “başarı formülü”nün, hatta evrensel “Başarı Kanunları”nın var olduğunu gördüler.

Barabási, bu kitapta, okurun başarıyı getiren karmaşık ama tutarlı mekanizmaların farkına varması ve bu bilgiyi kendi hayatında kullanabilmesi için bilimsel keşiflerini ortaya koyuyor. Yazarın ifadesiyle kişisel değil bir “bilimsel gelişim” kitabı olan Formül: Başarının Evrensel Kanunları, başarıyı bireysel değil kolektif anlamda, topluluğun bireysel performansa verdiği tepki olarak tanımlıyor. Türkçeye Onur Aslan tarafından çevrilen kitap, başarı odaklı günümüz toplumlarının her bireyinin yaşam, kariyer ve uzun vadeli amaçlarıyla ilgili bakış açısını temelden değiştirmeyi vaat ediyor.

***

Albert-László Barabási Kimdir?

Albert-László Barabási ağ bilimi alanında Robert Gray Dodge profesörüdür ve Karmaşık Ağ Araştırmalar Merkezi’ni yönettiği Northeastern Üniversitesi’nde ordinaryüs profesör unvanına sahiptir. Ayrıca Harvard Tıp Fakültesi Eczacılık Bölümü’nde ve Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi Ağ ve Veri Bilimleri Bölümü’nde görev alıyor. Romanya’nın Transilvanya bölgesinde doğdu. Kuramsal fizik üzerine yüksek lisansını Macaristan’ın Budapeşte şehrindeki Eötvös Üniversitesi’nde yaptı ve doktorasını Boston Üniversitesi’nde tamamladı. Kaleme aldığı Linked: The New Science of Networks (Perseus, 2002) adlı kitabı on beş dilde, Bursts: The Hidden Pattern Behind Everything We Do (Dutton, 2010) kitabı ise beş dilde yayımlandı. Network Science (Cambridge, 2016) kitabının yazarıdır ve The Structure and Dynamics of Networks (Princeton, 2005) ile Network Medicine (Harvard University Press, 2017) kitaplarının yardımcı editörlüğünü yaptı. Çalışmaları, bugün onun en çok atıf alan bilim insanlarından biri olmasını sağlayan ölçeksiz ağların keşfi de dahil olmak üzere pek çok başarıya ön ayak oldu.

Barabási, Amerika Fizik Topluluğu ve Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği’nin bilim kurulu üyesidir. 2005 yılında sistem biyolojisi alanında FEBS Anma Ödülü’ne, 2006 yılında bilgisayar bilimi ve teknolojisi üzerine üstün başarıları nedeniyle John von Neumann nişanına, 2008 yılında NEC Vakfı tarafından C&C Ödülü’ne, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Millî Akademileri Cozzerelli Ödülü’ne, 2011 yılında karmaşık sistemler alanında yaptığı katkılardan dolayı Langrange Ödülü’ne, 2014 yılında bilime yaptığı katkılardan dolayı Prima Prissima Mükâfatı’na ve 2017 yılında Karmaşık Sistemler Topluluğu’nun Kıdemli Bilim Mükâfatı’na layık görüldü. Macar Bilim Akademisi’ne, Romanya Akademisi’ne, Avrupa Akademisi’ne, Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi’ne ve Massachusetts Bilim Akademisi’ne üye seçildi. Aynı zamanda Politécnica de Madrid Üniversitesi, West Timişoara Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.