15 Temmuz: Kartal Yuvasının İstilası

15 Temmuz darbe girişimi esnasında yaşananlar hakkında bir kitap daha raflarda yerini aldı. 15 Temmuz’da esir alınan Türk Hava Kuvvetleri’nin ikinci en kıdemli komutanı Mehmet Şanver’in sürece dair tanıklığının, anılarının ve değerlendirmelerinin yer aldığı 15 Temmuz: Kartal Yuvasının İstilası kitabı İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.

Türk Hava Kuvvetleri’nin yıllar içinde nasıl istila edildiğine dair somut bilgiler içeren kitap, FETÖ’nün TSK içinde faaliyetlerini özellikle yoğunlaştırdığı son 10 yılı aşkın dönemle ilgili de çok kritik bilgiler içeriyor.

Kumpas davaları gibi nedenlerle orduyla bağı koparılamamış, FETÖ’nün, şahsına ve ailesine yönelik çeşitli tuzaklarına rağmen sistem içinde tutunabilmiş ve Hava Kuvvetleri’nin en kritik makamlarında görev alabilmiş başarılı, üst düzey bir havacı general olan kitabın yazarı; bilgi ve hatıralarını okuyucu ile paylaşıyor.

15 Temmuz 2016’da, başta jet üstleri olmak üzere, Türk Hava Kuvvetleri’nin tüm muharip unsurları Muharip Hava Kuvveti Komutanı olan Korg. Mehmet Şanver’e bağlıydı. 15 Temmuz 2016 akşamı, darbe girişiminin başladığı saatlerde Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal dahil olmak üzere Hava Kuvvetleri’nin komuta heyetinin büyük bölümüyle birlikte İstanbul Moda Deniz Kulübü’nde kızının düğündeydi. FETÖ’cülerin düğün baskınıyla birçok generalle birlikte esir alındı.

Korg. Mehmet Şanver 15 Temmuz’dan 13 gün sonra gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şûra’da kendisinin yerine başka birisi orgeneral yapıldığı için görevi kabul etmeyerek istifa ve emeklilik dilekçesi verdi. İstifasının ardından yazdığı, 15 Temmuz: Kartal Yuvasının İstilası kitabı 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili Hava Kuvvetleri özelinde pek çok bilinmeyeni açığa çıkartıyor:

  • 15 Temmuz akşamı Moda Deniz Kulübü’nde neler yaşandı?
  • Havacı komutanlar darbe girişimini nasıl ve ne zaman fark etti? Düğün mekânından darbeye nasıl müdahale edildi? Verilen en kritik emirler, alınan tedbirler nelerdi?
  • Darbeci faaliyetlere karşı, Eskişehir’deki Muharip Kuvvet Harekât Merkezi’nin kontrol altında tutulması neden önemliydi? Bu nasıl sağlandı?
  • 15 Temmuz gecesi darbe girişimi kapsamında yapılan tüm illegal hava faaliyetlerinin açıklamalı listesi; bu uçuşlara katılan personel, kullanılan uçaklar, mühimmat ve icra edilen faaliyetlere ilişkin detaylar…
  • O gece düğünde olan ve olmayan Havacı Generallerin hareket tarzları: Darbeye karşı koyanlar, saf değiştirenler, kendine derdest edilmiş izlenimi verenler…

Dönemin Muharip Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in hatıralarını sunduğu bu kitap, gerek askeri tarihçilik açısından gerekse 15 Temmuz gibi güncel bir konuya tutuğu ışık ile gündem oluşturacak bir eser niteliği taşıyor.

Kitabın arka kapak yazısı ise şöyle: 

15 Temmuz: Kartal Yuvasının İstilası kitabında 2016 Yüksek Askeri Şûrası’ndan hemen sonra istifa eden Mehmet Şanver’in anıları, değerlendirmeleri ve 15 Temmuz’da yaşanan hava hareketliliğine dair bilgiler yer alıyor. Kitap dışarıdan gözlemlerin, analizlerin sonucunda değil; darbe girişimi öncesinden FETÖ ile mücadele eden, o gece Moda Deniz Kulübü’nde kızının düğününde esir alınmadan önce verdiği kritik emirlerle darbenin akamete uğratılmasında önemli rol oynayan Türk Hava Kuvvetleri’nin ikinci en kıdemli komutanı tarafından yazılmıştır.

Mehmet Şanver, 15 Temmuz’a gelinen süreçte, başta Hava Kuvvetleri olmak üzere,

TSK içerisinde neler yaşandığına ve 15 Temmuz gecesine ışık tutuyor; kamuoyunun merak ettiği bazı kritik soruların cevap bulmasına da yardımcı oluyor.

15 Temmuz’a nasıl gelindi? 15 Temmuz neden yaşandı?

FETÖ’cüler Hava Kuvvetleri’ne nasıl sızdı? Hava Kuvvetleri’nde nasıl örgütlendi?

FETÖ’cülerin yargı eliyle gerçekleştirdiği Ergenekon-Balyoz operasyonlarındaki amacı neydi?

15 Temmuz darbe girişimini TSK’da kimler destekledi, kimler darbeye karşı durdu?

Akın Öztürk kimdir?

Rus uçağı nasıl düşürüldü?

Bilinmeyen 2. Uludere olayı nasıl önlendi?

Mehmet Şanver’in darbenin önlenmesindeki kritik rolü neydi?

Mehmet Şanver neden istifa etti?

15 Temmuz: Kartal Yuvasının İstilası merak edilen pek çok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bir kitap…

 

Peki Mehmet Şanver Kimdir ?

16 Kasım 1957’de Yozgat’ta dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Yozgat’ın Yerköy ilçesinde tamamladı. 1972’de Kuleli Askeri Lisesi’nde askeri öğrenci olarak üniformalı hayatına başladı. 1975’te girdiği Hava Harp Okulu’ndan 1979 yılında teğmen rütbesi ile mezun oldu. 1980’de Çiğli-İzmir’de jet pilotluğu; 1981 yılında Konya’da Harbe Hazırlık eğitimini tamamladı.

1981-1991 yılları arasında sırasıyla 8. Ana Jet Üs Diyarbakır 181.PARS Filo Komutanlığı’nda ve 4. Ana Jet Üs Mürted/Akıncı-Ankara 141. KURT Filo Komutanlığı’nda görev yaptı. Bu dönemde ikili ve dörtlü kol liderliği, uçuş öğretmenliği, tecrübe-test pilotluğu, standardize ve kıymetlendirme pilotluğu özelliklerini elde etti. 141. KURT Filo personeli olarak 1. Körfez Savaşı’nda lider uçucu olarak görev yaptı.

1991’de girmeye hak kazandığı Hava Harp Akademisi’nden 1993’te kurmay yüzbaşı rütbesiyle ve dereceyle mezun oldu.

1993-1997 yıllarında 9. Ana Jet Üssü Balıkesir’de sırasıyla 192. KAPLAN Filo kol komutanlığı ve harekât subaylığı ile üs harekat kısım amirliği görevlerini tamamlayarak 1997 yılında 192. KAPLAN Filo Komutanlığı’na atandı.

192. KAPLAN Filo Komutanlığı döneminde NATO’nun Bosna operasyonu kapsamında İtalya’da intikal halinde olan filo ile Bosna üzerinde uçuşa yasak bölge hava savunma görevi icrası faaliyetlerinde NATO madalyası ile ödüllendirildi. Yine filo komutanlığı döneminde 192. filo Türkiye’de en başarılı Hava Savunma Filo’su seçildi ve ŞANVER Üstün Birlik Yetiştirme ve Eğitim Başarı ödülüne layık görüldü.

1999-2001 yılları arasındaki Ottawa-Kanada Askeri Ataşelik görevini takiben tekrar 9. Üs Balıkesir’e atandı.

Harekât Komutanlığı esnasında yapılan atış yarışmalarında kendisine bağlı filolar olan 191. KOBRA Filo Türkiye birincisi, 192. KAPLAN Filo ise Türkiye ikincisi oldu. 9. Ana Jet Üs-Balıkesir’den Malatya’ya intikal eden birliğin komutanı olarak 2. Körfez Savaşı’na katıldı. Ağustos 2003-2004 döneminde ise 1. Taktik Hava Kuvveti Eskişehir Harekat Başkanlığı görevini ifa etti.

Ağustos 2004 Yüksek Askeri Şûrası sonucunda birinci sıradan tuğgeneralliğe, 2008 ve 2012 yıllarında yine birinci sıradan tümgeneral ve korgeneralliğe terfi etti.

Generallik kariyeri boyunca; Hava Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanlığı Plan Program Daire Başkanı, 9. Ana Jet Üs (Balıkesir) Komutanı, 1. Kuvvet (Eskişehir) Kurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi (Eskişehir) Komutanı, Hava Lojistik Komutanı, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak görev yaptı.

Üs komutanlığı esnasında En Başarılı Muharip Birlik Ödülü’nü alarak Eğitim Başarı Ödülü ile taltif edildi. 2015-2016 döneminde ise Muharip Hava Kuvveti komutanı olarak görev yaptı.

15 Temmuz sonrasında erkene alınan ve 28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şûra toplantısında görev süresi bir yıl uzatılarak İstanbul’a Harp Akademileri komutanı olarak atandı. Bu sonucu kabul etmeyen Korg. ŞANVER, 1 Ağustos 2016’da istifa ederek 15 yaşında başladığı üniformalı yaşamına 44 yıl sonra 59 yaşında son verdi.

İyi derecede İngilizce bilen Şanver, Sevda Hanım’la evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.