İsrail Kudüs’te Yeni Oyunlar Peşinde

Dün işgal altındaki Kudüs’te İşgalci İsrailin güvenlik görevlisine yönelik bıçaklı saldırının bir Türk tarafından yapıldığına dair yanlı/yanlış bir haber Fetih hareketi sayfasında yer aldı. Ardından BBC Türkçe ve Euronews gibi uluslararası yayın kuruluşları, Filistin ve İsrail tarafından hiçbir resmi açıklamaya dayanmayan yalan haberi, saatlerce manşetlerde tuttu. Çok kısa zamanda birçok haber sitesinde ve sosyal medya hesaplarında yer almaya başladı.

Belli medyanın tutumu oldukça dikkat çekici ve durdukları yeri net bir şekilde görmek açısından önemliydi.

Ancak haberin Filistinli güvenilir kaynaklarda -bir Türk’ün gerçekleştirmiş olduğu iddia ediliyor ibaresiyle de olsa- yer almış olması bile üzücü oldu. Birçok nedenle daha titiz davranılmalıydı.

Haber yayıldıktan sonra farklı yorumlar yapıldı:

İşgalci İsrail’de bir kesim ” Artık Türklere daha zorlaştırarak vize verilmeli ve bazı kişilere ise hiç verilmemeli” yorumunu yaptı.

Filistinlilerden bir kesim ise “Türklerin eylem yapacak kadar Aksa’ya sahip çıkması önemli” değerlendirmesinde bulundu. Ancak Türkleri ve ziyaretlerini yakinen bilen Kudüslüler ” Bu eylemi iddia edildiği gibi bir Türk’ün gerçekleştirmemiş olduğuna hamdettik” dediler.

6 Aralık 2017 itibariyle Kudüs ziyaretlerinde daha yoğun ancak daha çetrefilli bir dönemece girildi.Türklerin Kudüs ziyaretlerinde gelinen nokta:

1. Geçmiş yıllara kıyasla deport olayları arttı.
Örneğin 2017 yılının tamamında 6 Türk deport edilmişken 2018’in başından bugüne kadar 6 Türk deport edildi. (Bu sayıya kaçak işçi olarak gidip deport edilenler dahil değildir.)

2. Kudüs’te kısa süreli gözaltı olayları arttı.
Örneğin 6 Aralığa kadar sadece iki ayrı olayda 4 kişi gözaltına alınmışken 6 Aralıktan sonra 12 kişi gözaltına alındı.

3. Bayanların çantaları aranmaya başlandı.
Mescid-i Aksa kapılarında bekleyen İsrail polisi, giriş ve bazen çıkışta da bayanların çantasını arar oldu.

4. Pasaportlara el konulmaya başlandı.
Mescid-i Aksa kapılarında bekleyen İsrail polisi, bazı zamanlarda rehberlerin ve ziyaretçilerin pasaportlarını alarak fotoğrafını çekmeye ve teslim etmeden kişiye, üzerinde rakam yazılı kağıt vermeye başladı. Aksa’ya girişte pasaportu elinden alınan Türk, pasaportunu almak için girdiği kapıdan çıkmaya mecbur bırakılıyor.

Sonuçta 6 Aralık itibariyle gelişmelere baktığımızda Kudüs ziyaretlerinde oldukça sıkıntılı bir sürece girdiğimiz ortada. Yapılması gereken, ciddi tedbirler alarak temkinli bir şekilde sürecin yönetilmesidir. Ziyaretleri sıkıntıya sokacak her türlü davranışa izin verilmemesi bu tedbirlerin başında gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.