Genler, Beyin ve İnsanın Potansiyeli

ZEKÂNIN BİLİMİ VE İDEOLOJİSİ: GENLER, BEYİN VE İNSANIN POTANSİYELİ

Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan “Zekânın Bilimi ve İdeolojisi: Genler, Beyin ve İnsanın Potansiyeli” isimli kitap raflarda yerini aldı. Britanyalı psikolog ve yazar Ken Richardson’ın kaleme aldığı kitap, Mehmet Doğan tarafından Türkçeye kazandırıldı.

“Zekânın Bilimi ve İdeolojisi”, insanları gen tabanlı bir hiyerarşiye yerleştiren ve insan beynini derecelendiren bakış açısını tartışırken; genler, beyin ve zekâ alanlarındaki son ilerlemelerin zafiyetlerini ele alıyor.

Zekâyı aramaya sinir sisteminin mikro patikalarında başlayan Ken Richardson, değişken çevrelere uyum sağlamak için esneklik, işbirliği ve iletişimin yasalaştığı dinamik bir sistemle karşılaşıyor. Genlerin efendi konumunu yitirdiği, işbirliği ve kültürün sonuç değil bağlama dönüştüğü bu bilişsel evrim ortamında sinir sistemimiz diğerlerinin sinir sistemine öylesine bağlanıyor ki sınıflı ve hiyerarşik mevcut toplum kadar olası bir başka seçenek daha ufukta beliriyor: Katılımcı, eşitlikçi, kapısı herkese açık bir dünya!

“Zekânın Bilimi ve İdeolojisi”, olumlu alternatifin hayata geçmesini engelleyen kuvvetlerin farkına varmanızı sağlayacak, genetiğe ve beyne yönelik indirgemeci bakışı sorgulatacak, kaderciliği ve karamsarlığı defetmeye yardımcı olacak. Yazarın dediği gibi “önümüzdeki görev zorlu, fakat insanlık tarihi bu tür ideolojilerin alaşağı edildiği örneklerle dolu!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.