İşte Aktroller’in ilginç profili-Aktroll nedir?

Gezi Parkı eylemlerinin başlamasıyla birlikte Twitter’ın etkisi net bir şekilde görüldü. Belki de bu gücün en fazla farkına varan AK Parti oldu. Altı bin kişilik bir Twitter ordusu kuruldu. Peki, AK Parti içindeki muhalif sesleri dahi küfür yağmuruyla susturan bu ‘Aktroll’ler kimdir? İşte cevabı

Türkiye sosyal medyanın etkisiyle Gezi olayları sırasında tanıştı. Yeni yeni popülerleşmeye başlayan Twitter, bu eylemler sırasında adeta yeniden keşfedildi. Ardından da 30 Mart yerel seçimleri öncesinde heyecanlı tartışmaların mecrası haline geldi. O dönemde ağırlıklı olarak AK Parti muhaliflerinin kullandığı Twitter’ın gücü bu parti tarafından da kısa süre sonra fark edildi. O güçle birlikte gündemimize yeni bir kavram, “Troll” ve “Aktroll” girdi. “Aktroll” adı verilen bu sosyal medya canavarı kimdir? Ne yer, ne içer, kimle oturur, nasıl giyinir? Sizler için araştırdık. İşte bir “Aktroll”ün sıradan bir insan olarak portresi…

ÇOK KULLANIMLIK FİLİSTİN

Aktroll olarak adlandırılan kişilerin büyük çoğunluğunun bir ideolojisi yoktur. Yani desteklediği; bu uğurda hakaret ve küfür etmekten çekinmediği parti için bir aidiyet hissetmez. Bu işi hem mevki hem sosyal çevre hem de en önemlisi para için yapar.

Aktroller kendi aralarında, günlük hayatlarında küfürlü ve argo konuşmaktan zevk alırlar. En galiz küfürleri toplu ortamlarda konuşmaktan, “Biz kimseyi takmayız” havası vermekten haz duyarlar. AK Parti’nin sosyal medyada örgütlediği “paramiliter” güç, mevki-makam kullanmaktan, istediklerini yapmayan kamu görevlilerini tehdit etmekten çekinmez.

5 VAKİT NARGİLE CAFE

Filistin meselesiyle çok ilgili görünürler. Bu konuyu taban kazanmak için kullanan derneklerin bütün toplantılarında yer alırlar. Fatih Camii’ndeki eylemlerde, Saraçhane Parkı’ndaki toplantılarda boy gösterirler. Jöleli saçları, spor takım elbiseleri, kösele ayakkabılarıyla dikkat çeken bu grubun boynunda çoğunlukla Filistin atkısı bulunur.

Sosyalleştikleri ortamlar, ağırlıklı olarak AK Partililer’in kullandığı mekanlarla aynıdır: Fatih-Atmeydanı, Fevzi Paşa Caddesi çevresindeki kafeler, Anadolu Yakası’nda Üsküdar sahilinde bulunan kafeler, Çamlıca’da Şazeli, Deste Cafe, Şehir Üniversitesi çevresinde yer alan kafeler bol miktarda troll barındırır. Biraz daha konformist olanları Hukka’ya giderler. Burası hem kendilerini gösterip, hava atabilecekleri hem de karşı cinsle temas kurabilecekleri bir mekândır. Bir Aktrolliçin vazgeçilmez yemek kebaptır. Ancak eli biraz para görmüş Aktroll, şimdilerde oldukça yaygınlaşan muhafazakâr ‘steak house’ların müdavimidir.

İDOLLERİ FATİH TEZCAN

Bir trollün idolü Fatih Tezcan’dır. Havuz medyasının sıkı takipçileridirler. Her meseleyi derinlemesine bildiklerini, konuştuklarının bildiklerinin yanında çok az olduğunu ima ederler. Bir dönem Kemalistler için Türk Silahlı Kuvvetleri ne anlam ifade ediyorsa, bir Aktroll için MİT o manaya gelir.

Twitter’ı ağırlıklı olarak akşamları kullanırlar. Çevrelerinde “gece kuşu” diye bilinirler. Sabahları geç kalkar, günün büyük kısmını AK Parti teşkilatlarından çay içerek geçirirler. Hemen hepsi sigara içer. Hazır sigara yerine, tütün alarak sigara sarmayı tercih ederler. Televizyon tercihleri havuz medyasının ekranlarıyla sınırlıdır. AK Parti’deki danışman kadrosuyla sıkı bağlantıları vardır. Televizyon ya da gazetelerinde hedef gösterilen kişileri linç etmek için Twitter’da sahibi belli olmayan ve resim kullanılmayan “yumurta” hesap açarlar. Kendi isimleriyle trollük yapan, hemen hemen yok gibidir. En meşhurları Esat Reis, AK Kulis, Gizli Arşiv, Kuşçubaşı Eşref hesaplarıdır.

GİYİMLERİNDE DİKKATLİDİRLER

Genel olarak giyim kuşamına dikkat ederler. Ancak klasik yerine spor tarzı tercih ederler. Bu tercihlerini de marka giysilerden yana kullanırlar. Kısacası giyime para harcamaktan çekinmezler. Özellikle gömlek konusunda hakim yakayı çok severler. Tek omuza askılı çanta kullanırlar. Saç konusunda tercihler muhtelif olmakla birlikte sakal konusunda neredeyse bir tarz birlikteliği vardır.
Bu yüzden troller genel olarak sakallıdırlar. Klasik Milli Görüş sakalını tercih edenler ender görülür. Genel olarak kirli sakal kullanılır. Tek başına bıyık bırakmak tercihleri arasında yoktur.

Sosyal çevrelerinde muhafazakâr olarak bilinseler de günlük ibadetlerle araları yoktur. Troll ordusunda namaz kılan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Türkiye henüz tamamen ele geçirilemediği için “Dar-ül Harp” kabul edilir. O yüzden cuma namazlarına da gitmezler. Grup oldukları zaman çevrelerine şiddet kullanmaktan çekinmezler.

BAŞINDA VARANK VAR

Bir Aktroll’ün sosyal medyada en aktif olduğu zamanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun medyaya açık ya da kapalı programların olduğu zamanlardır.

AK Parti tarafından organize edilen ‘troll’ hesaplarının başında Başbakanlık danışmanlarından Mustafa Varank’ın olduğu bilinir, söylenir. Bir başka iddia da ‘üst akıl’ olarak bu işin bir dönem AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu tarafından yönetildiğidir. Troll havuzdaki hesapların sahiplerine sekiz yüz lira ile dört bin lira arasında ücret ödenir. Bazı başarılı troller, devlette kadro ile ödüllendiriliyor.

Anlamı olta yemi

*Sosyal medyada adı sıkça zikredilen ‘Troll’ün anlamı nedir? Troll kelimesinin Türkçe karşılığı ‘olta yemi’ ya da ‘oltayla balık tutmak’… Bu yüzden ‘troll’ bir denizcilik terimi olarak kullanılır. Sosyal medyada ise ‘Trollemek’ kavramı artık yerleşmiş durumdadır.

Yumurta hesaplara Aktroll adlandırılmasında aslan payı Sümeyye Erdoğan’ın, Başbakanlık danışmanlarından Mustafa Varank’la yaptığı bir telefon konuşmasındaki şu sözleriydi: “Bizim trollere söyle TT (trend topic-manşet) çalışmamıza destek versinler.”

HÜSEYİN KELEŞ – BUGÜN GAZETESİ

One Reply to “Aktroll nedir?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.