Spinoza: Bir Hakikat İfadesi

Spinoza: Bir Hakikat İfadesi  

Ayrıntı Yayınları, Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Çetin Balanuye’nin Spinoza: Bir Hakikat İfadesi adlı kapsamlı çalışmasını Felsefe Dizisi’nden yeniden yayımladı. Balanuye’nin, Spinoza’yla ilk kez tanışacak okurlar için olduğu kadar, felsefede belli bir yetkinliğe sahip deneyimli okurları da dikkate alarak yazdığı Spinoza: Bir Hakikat İfadesi, hem felsefe tarihinin bu önemli ve zorlayıcı ismini kısa, anlaşılır ve genel bir çerçeveden tanıma hem de temel eserleri üzerine daha derinlikli bir okuma yapma imkânı sunuyor. 

Spinoza adı son yıllarda hem akademik çevrelerde hem de felsefeye merak duyan genel okurlar arasında giderek daha sık duyuluyor. Üstelik bu ilgi belli bir coğrafyaya özgü değil; Avrupa’da olduğu kadar okyanusun öte yakasında, Latin Amerika’da olduğu ölçüde Uzakdoğu’da da Spinoza üzerine yazılanların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Bir anlamda, bu eşsiz filozofa karşı hem yaşarken hem de ölümünden sonra uzunca bir süre devam eden peşin hükümlü ilgisizlikten dolayı bağışlanma diliyor gibiyiz.

Spinoza felsefesi ilk karşılaşmada pek çok okuru tedirgin edebilen bazı özelliklere sahiptir; orijinal eserlerin dili ya geometri soyutluğu ya da metafizik bir uzaklık içerdiği için çoğu zaman ilk denemede okunup anlaşılacak türde akıcı yapıtların filozofu değildir Spinoza. Bununla birlikte, küçük bir yardım alarak ve makul bir dikkat göstererek okunduğunda bu büyük sistem kendini serbestçe açacak, okurla güçlü bir bağ kurmayı başaracaktır. Spinoza: Bir Hakikat İfadesi’nin temel amacı bu küçük yardımı sağlamaktır. 

ÇETİN BALANUYE HAKKINDA

Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde Öğretim Üyesi. Lisans derecesini ODTÜ’den, Psikolojik Danışmanlık alanında aldı. İki ayrı yüksek lisans derecesine sahip olan Balanuye, bu çalışmalardan ilkini ODTÜ’de eğitim sosyolojisi alanında, diğerini Londra Üniversitesi’nde eğitim felsefesi alanında tamamladı. Doktora derecesini ODTÜ Felsefe Bölümü’nden aldı.

Felsefede özellikle “içkinlik” düşüncesi çerçevesinde Spinoza-Nietzsche-Deleuze ile gelişen minör bir geleneğe odaklanan akademik ve popüler çok sayıda yayımlanmış çalışması da olan Balanuye, Ethico-political Acts of Desire [Arzunun Etik-Politik Edimleri], Spinoza: Bir Hakikat İfadesi, Spinoza’nın Sevinci Nereden Geliyor?, Naturans: Yeni Bir Ontolojiye Doğru, Naturans II: Yeni Etik Politik ve Orange Fragments: To Read and Contemplate in a Sunny Day başlıklı kitapların yazarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.