Sahnedeki Madun: Çağdaş Batı Tiyatrosu’nda Oryantalizm

Sahnedeki Madun: Çağdaş Batı Tiyatrosu’nda Oryantalizm

Yazar ve şair Duygu Kankaytsın’ın doktora çalışmasına dayanan Sahnedeki Madun: Çağdaş Batı Tiyatrosu’nda Oryantalizm adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Sahnedeki Madun’un odağını, günümüz düşünce dünyasında ve sanatında oryantalist algının sorgulanması ve yeniden üretilmesi oluşturuyor. Tiyatro oyunlarını, Foucault’nun bilgi-iktidar söylemi ve Edward Said’in oryantalist bakışının ışığında, geniş perspektifiyle mercek altına alan Kankaytsın, uzun yılların emeği sonucunda ortaya çıkan çalışmasıyla bu alandaki araştırmalara önemli bir katkıda bulunuyor. 

Ayrıntı Yayınları’nın ScholaAyrıntı Dizisi kapsamında okurlarla buluşan Sahnedeki Madun: Çağdaş Batı Tiyatrosu’nda Oryantalizm adlı çalışma, Duygu Kankaytsın’ın Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Anasanat Dalı’nda gerçekleştirdiği dokto­ra çalışmasına dayanıyor.

Günümüz düşünce dünyasında ve sanatında oryantalist algının sorgulanması ve yeniden üretilmesi Sahnedeki Madun’un odağını oluşturuyor. Bu konudaki çalışmaların amentüsü sayılabilecek Foucault’nun bilgi-iktidar söylemi, Said’in oryantalizm çalışmaları içerisinde yeni bir metodoloji oluşturarak kültür ve siyaset dünyasındaki metinleri oryantalizm gözlüğüyle okumayı teklif ediyor. Karşıtlıkların ve sınırların fazlasıyla arttığı, ekonomide olduğu gibi beşeri ilişkilerde de bunalımın yaşandığı, kimlik politikalarının ve sürgün psikolojisinin yeniden irdelendiği, sanat yapıtlarının hayatı sorguladığı bu süreçte, Doğu ve Batı kavramlarının günümüzdeki görünümlerini ve anlamlarını bir kez daha araştırma ihtiyacı doğuyor. Bu bakışla Sahnedeki Madun, çağımızda tiyatro araştırmaları alanındaki önemli konularından birinin, ben’in başkasına dönüştüğü, biz ve onlar ayrımının arttığı, ötekinin daha bir ötekileştirildiği ve türdeşleştirmenin hâkim olduğu dünyamızda yeniden üretilmiş bir oryantalizm biçimini ve işleyişini oyunlarda gösterme çabasına giriyor. Sahneden salona ve hayata taşıyor. 

“Edward Said’in çığır açıcı çalışması Oryantalizm’i izleyen tartışmaları yetkinlikle sunan bu kitabında Duygu Kankaytsın Said’in oryantalist bakışı ve kontrapuntal okuma yöntemi ile incelediği oyunlarla bu alana önemli bir katkı sunuyor.” Jale Parla 

WhatsApp Image 2024-06-07 at 14.57.53.jpeg

DUYGU KANKAYTSIN HAKKINDA

İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık-Dramaturgi Anasanat Dalı’ndan mezun olduktan sonra aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Anasanat Dalı’nda “Performans Metni Ola­rak Sevgi Soysal’ın Tutkulu Perçem Öyküleri” başlıklı teziyle yüksek lisans ve “Çağdaş Batı Tiyatrosu’nda Oryantalist Eğilim” başlıklı teziyle doktora derecelerini aldı. Şiirleri, edebiyat ve tiyatro incelemeleri, makaleleri çeşitli dergi ve ortak kitaplarda yer almakta. DEKAUM I. Kadın Araştırmaları Sempozyumu’nda Düzenleme Kurulu üyesi olarak görev aldı. Cemil Kavukçu’dan uyarladığı Avludaki Tren adlı radyo oyunu TRT Ankara Radyosu’nda yayınlandı. Jiyan adlı oyunu ile Suat Taşer Ödülü Kısa Oyun Yazma Yarışması’nda “Sahnelenmeye Değer Oyun” ödülünü aldı. Şiirleri İngilizce, İtalyanca, Farsça, Arapçaya çevrildi ve çeşitli ödüllerde seçici kurul üyesi olarak görev yaptı.

Kitapları:

Şiir: Hayatçağıran (Şiirden Yay., 2013), Rağmen (Kırmızı Kedi Yay., 2018).

İnceleme: Sanatın Gölgedeki Kadınları (Ö. Belkıs ile, Ayrıntı Yay., 2018), İncelikler Tarihi Gülten Akın Şiiri (A. Susam ile, Yapı Kredi Yay., 2022).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.