PEMBE YUVA
Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Türk edebiyatında bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarlarını günümüz okurlarıyla buluşturan “Tefrika” dizisi “Pembe Yuva” romanıyla devam ediyor…
Döneminin tanınan gazeteci ve edebiyatçılarından Hikmet Şevki’nin 7 Nisan-10 Ekim 1928 tarihleri arasında Resimli Gazete’de tefrika edilen bu “unutulmuş” romanı, ilk kez Latin harfleriyle okurla buluşuyor.
Yakacık’taki Pembe Yuva’da annesi ve teyzesiyle huzur içinde yaşayan Füsun, ailesiyle ilgili bir sırrın ona anlatılmadığından şüphelenir. Mektuplar, gazete haberleri ve ortaya çıkan tanıklarla bu sırra dair bilgiler edindikçe aşk, ihanet ve suçlarla örülü bir geçmişle yüzleşmek zorunda kalacaktır…
Pembe Yuva, bir yandan Füsun’un büyüme hikâyesini diğer yandan da geçmişte işlenen ve üzerindeki sır perdesi aralanmamış bir cinayetin çözülme sürecini anlatan bir roman. Mekân çeşitliliği, yaşam tarzlarının sergilenişi gibi unsurlar da erken dönem Cumhuriyet tarihi araştırmacıları için önemli veriler sunmaktadır.
“Resimli Gazete’nin Türk edebiyatında iz bırakacak derin bir tahlil mahsulü olarak okurlara sunduğu ve alt başlığı ‘Aşk ve His Romanı’ olan Pembe Yuva, Füsun’un roman boyunca ‘saadet’, ‘ızdırap’, ‘talih’ ve ‘hayat’la ilgili görüşleriyle de dikkat çekici bir romandır. Çocukluğundan itibaren bir sırrı, ondan saklanan geçmişi aydınlatmaya çalışan Füsun, duygu dünyasının derinliğiyle de Türk edebiyatında incelenmesi gereken kadın karakterler arasındaki yerini alıyor.”
Hikmet Şevki’nin doğum yılına ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren basın hayatında yer alan Hikmet Şevki’nin hikâye ve eleştirileri pek çok dergi ve gazetede yayımlanmıştır.