Bu Resim Ne Anlatıyor? Alegori

Görünenin Ardındaki Anlamlar: Bu Resim Ne Anlatıyor? Alegori

Avrupa sanat tarihinin farklı dönemlerinden çeşitli resimlerin belli temalar etrafında çözümlendiği Bu Resim Ne Anlatıyor? serisinin yeni kitabı Alegori, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. Sanat tarihçisi ve yazar Zerrin İren Boynudelik, kitapta geç Ortaçağ, Rönesans ve Barok dönemlerde yapılan ve alegorik anlatımlar içeren 183 Avrupa resmini inceliyor

Avrupa sanat tarihinin farklı dönemlerinden çeşitli resimlerin belli temalar etrafında çözümlendiği Bu Resim Ne Anlatıyor? serisinin yeni kitabı Alegori, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları yayımlandı.

Sanat tarihçisi ve yazar Zerrin İren Boynudelik, seriye başlamadan önce içindeki öğrenme ve merak hevesini başkalarına da bulaştırabileceğini düşünmüştü. Kitapların hazırlanma sürecinde, bir resmi bazen saatlerce, hatta günlerce inceledi. Resimde yer alan çeşitli nesnelerin, duruşların ve ifadelerin farklı katmanlardaki anlamlarını çalıştı ve görünenin ardında gizli olanı açığa çıkaran rehber nitelikli kitaplar hazırladı. Bugüne dek seriden üç kitap çıktı: İkonografiMitoloji ve Emine Önel Kurt’la beraber kaleme alınan Günlük Hayat. Serinin dördüncü kitabı olan Alegori de Nisan ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’nca yayımlandı.

Kitap, şair ve yazar Hilmi Yavuz’un “‘Alegori’den ‘Ulusal Alegori’ye Bir Kültürel Okuma Denemesi” başlıklı sunuşuyla açılıyor. Zerrin İren Boynudelik, kitapta geç Ortaçağ, Rönesans ve Barok dönemlerde yapılan ve alegorik anlatımlar içeren 183 Avrupa resmini inceliyor. Alegorinin en yaygın kullanıldığı alanlarda; erdemler ve günahlar, özgür sanatlar, esin perileri (müzler), duyular, elementler ve mevsimlerin dünyasında dolaşıyor. Kitabın sonunda yer alan simgeler tablosu, bu konuda çalışmış sanatçıların referans aldıkları yazılı kaynakların bilgileri ve sözlük de alegorik anlatımların anlaşılmasını okur için kolaylaştırıyor.

***

Zerrin İren Boynudelik Kimdir?

ODTÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü Felsefe Programı’nda ve MSGSÜ Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinde lisans, İTÜ Mimarlık Fakültesi Sanat Tarihi Programı’nda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 1982-1987 yıllarında yayıncılık ve film yapım şirketlerinde, 1991-1994 yıllarında İBB Atatürk Kitaplığı’nda çalıştı. 1993-1998 yıllarında MSGSÜ’de ders verdi. 1998-2014 yıllarında YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Adatepe Taşmektep ve Adatepe Zeytinyağı Müzesi kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli dergilerde yayımlanmış güncel sanat yazılarının yanı sıra, 2011 yılında Mahmut Boynudelik’le birlikte hazırladığı Zeytinin Renkleri: Sanat Tarihinde Zeytin İmgesi kitabı Umur Yayınları tarafından, Bu Resim Ne Anlatıyor? İkonografi kitabı 2016 yılında, Bu Resim Ne Anlatıyor? Mitoloji kitabı 2017 yılında, Emine Önel Kurt’la birlikte hazırladığı Bu Resim Ne Anlatıyor? Günlük Hayat kitabı 2018 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı. 2012 Ağustos sayısından bu yana Toplumsal Tarih dergisinde Avrupa Resim Tarihi üzerine yazıları yayımlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.