Tamamlayıcı Tıpta Özgün ve Güvenli Kullanımlarıyla A’dan Z’ye Aromaterapi Karışımları – 1
Dört profesörden saç, cilt ve vücut sağlığını iyileştirmede kullanılabilecek 328 özgün karışımı
Saç dökülmesinden kepeklenmeye, saç derisi problemlerinden saç uzamasına yardımcı formüllere kadar farklı ve kolay karışımlarla saç sorunlarına özgün çözümler… Leke gidericiden güneş kremine, kaş kirpik güçlendiriciden cilt gençleştiriciye, kırışıklık sorunlarından elastikiyet kaybına kadar her türlü cilt sorununa farklı ve kolay karışımlarla özgün bakım formülleri… Diz dirsek kuruluklarından topuk çatlaklarına, selülit sorunlarından tırnak kırılmasına, el ve ayak nemlendiricisinden doğal deodoranta kadar vücut bakımı için farklı ve kolay karışımlarla özgün formüller…
Bu kitap, aralarında Avrupa Farmokopesi (European Directorate for the Ouality of Medicine-EDQM) 13/B (Herbal Drugs and Herbal Drug Preparations) uzmanlar grubu üyesi bir profesör ile Avrupa Bilimsel Fitoterapi Birliği (European Scientific Cooperative on Phytotherapy-ESCOP) bilimsel komitesi danışman editörler kurulu üyesi bir profesörün de bulunduğu, yurtiçinde ve yurt dışında birçok bilimsel dergide makaleleri yayınlanan, 4 profesörden oluşan bir grup tarafından hazırlanmıştır. Çeşitli bilimsel kaynaklar ve konuya ilişkin web siteleri üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda derlenen bilgilerin, yazarların uzun yıllara dayanan bilgi birikimleri ve deneyimlerinin süzgecinden geçirilmesi ile kaleme alınarak okuyucuya sunulmuştur.
Aynı zamanda Türkiye’de çok satan, Tamamlayıcı Tıp Onayı ve Güvenli Kullanım Önerileriyle bir ilk olan ‘A’dan Z’ye Tıbbi Bitkiler’ ve ‘A’dan Z’ye Tıbbi Yağlar ve Aromatik Sular’ kitaplarının yazarlarından da olan dört profesör, 6 ciltten oluşan ‘A’dan Z’ye Aromaterapi Karışımları’ serisinin bu ilk kitabında tıbbi etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmış uçucu yağlardan ve diğer doğal ürünlerden hareketle hazırlanan saç, cilt ve vücut bakımlarında ve sağlığını iyileştirmede kullanılabilecek 328 özgün karışımı bizlere sunmaktadır.
Bu reçetelerin okurlarımızın vücut, zihin ve ruh sağlığına iyi gelmesini dileriz.
Prof. Dr. L. Ömür Demirezer Kimdir?
1979 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olmuş ve akademik yaşamına Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı’nda başlamıştır. Yüksek lisansını burada tamamladıktan sonra, 1991 yılında J.W. Goethe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoloji dalında doktora derecesini almıştır. Diğer akademik aşamalarını Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı’nda gerçekleştirmiş ve 2002 yılında profesör olmuştur. 1998 yılında Göttingen Georg-August Üniversitesi’nde araştırmacı, 1999-2000 yılları arasında Leipzig Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kuruluşuna, İnönü Üniversitesi ve KKTC Yakın Doğu Üniversitesi
Eczacılık Fakülteleri’nde eğitime destek vermiştir. Yönetiminde tamamlanan 7 adet doktora ve 7 adet yüksek lisans tezi bulunmaktadır. Tıbbi bitkilerin kalite kontrolleri, ilaç adayı moleküllerin izolasyonu, yapılarının tayini ve tıbbi etkileri konularında 150 civarında bilimsel makalesi, uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmıştır. Tıbbi Çay Reçeteleri kitabının yazarı ve A’dan Z’ye Tıbbi Bitkiler, A’dan Z’ye Tıbbi Yağlar ve Aromatik Sular kitaplarının yazarlarından, farklı yıllarda yayımlanmış FFD-Monografları kitaplarının editörlerindendir. 2003-2009 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı, 2010-2013 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak görev yapmıştır. Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Bilim Kurulu Üyeliği (2003-2018), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Üyeliği (2010-2013), İlaç Sanayii Teknik Komitesi Üyeliği (2013-2018), Türk Farmakopesi Çalışma Grubu Üyeliği (2015-2018), Hacettepe Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜGTAM) Müdürlüğü (2018-2021) görevlerinde bulunmuştur. 2011 yılından itibaren Strazburg’ta Avrupa Konseyi bünyesinde yer alan Avrupa Farmakopesi (EDQM) 13/B Uzmanlar Grubu Türkiye Delegesi olarak görev yapmaktadır. Halen Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir.Prof. Dr. Tayfun Ersöz Kimdir?
1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olmuş ve aynı yıl bu fakültenin Farmakognozi Anabilim Dalı’nda akademik yaşantısına başlamıştır. Tüm akademik aşamalarını bu anabilim dalında gerçekleştirmiş ve 2002 yılında profesör kadrosuna atanmıştır. Prof. Dr. Tayfun Ersöz, H.Ü. Eczacılık Fakültesi ve İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ndeki akademik görevlerinin yanı sıra, H.Ü. Eczacılık Fakültesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Başkan Yardımcılığı (2000-2003); Meslek Bilimleri Bölümü Başkanlığı (2003-2006), H.Ü. Eczacılık Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Koordinatörlüğü (2008-2012) görevlerini de üstlenmiştir. 2010-2016 yılları arasında da T.C. Sağlık Bakanlığı Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda üye olarak görev yapmıştır. 2003-2005 döneminde Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği (FFD) Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2005-2007 döneminde Denetleme Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş olup, 2007-2018 yılları arasında bu derneğin bilim kurulunda ve 2015-2018 yılları arasında da yönetim kurulunda görev yapmıştır. Tıbbi bitkilerden etken madde izolasyonu, yapı tayini ile tıbbi bitkilerin etkilerinin incelenmesi, başlıca bilimsel çalışma konuları arasında yer almaktadır. Prof. Dr. Tayfun Ersöz, Mart 2016 tarihinde emekli olmuş, daha sonra 2016-2019 yılları arasında K.K.T.C. Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2020 yılından beri Avrupa Bilimsel Fitoterapi Birliği (European Scientific Cooperative on Phytotherapy-ESCOP) Bilimsel Komitesi Danışman Editörler Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Bilge Şener Kimdir?
1974 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden birincilikle mezun oldu. 1977 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde Farmakognozi alanında doktor unvanını aldı. 1981 yılında doçent ve 1987 yılında profesör oldu. 1982-2002, 2013-2016 yılları arasında kurucusu olduğu Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı’nın Başkanı, 1987-1994 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve 1994-1997 yılları arasında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. Ulusal ve uluslararası bilimsel organizasyon ve komisyonların başkanlık ve üyeliklerini, Avrupa Farmakopesi Türkiye Delegasyonu, Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Komisyonları Üyeliği görevlerini de ifa etmiştir. Biyoaktif doğal bileşiklerin tespiti ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makaleleri, derlemeleri, ulusal ve uluslararası kuruluşların desteklediği projeleri, kongre bildirileri bulunmaktadır. Farmakognozi ve fitoterapi lisansüstü eğitim programlarını da sürdürmüştür. Çalışma alanları arasında bitkisel ilaçların ve nutrasötiklerin kalite kontrolleri ve bunlarla ilgili mevzuat konuları da yer almaktadır. Prof. Dr. Bilge Şener, 23 Temmuz 2020 tarihinde emekli olmuştur. Halen International Center for Chemical and Biological Sciences-University of
Karachi’de doktora programlarına katkı sağlamaktadır.
Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu Kimdir?
04.07.1987’de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olup, aynı yılın eylül ayında mezun olduğu fakültenin Farmakognozi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. 1989 yılında Farmakognozi Anabilim Dalı’nda uzman eczacı, 1996 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı’nda doktora dereceleri aldı. 1999 yılında aynı anabilim dalına yardımcı doçent olarak atandı. 2002’de üç ay süreyle King’s College London’da (İngiltere) misafir araştırmacı olarak bulundu. 2005 yılında farmakognozi ve farmasötik botanik alanında doçent, 2010 yılında profesör oldu. İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde lisans (2019-2020), KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde ise yüksek lisans (2012-2013) eğitimine katkıda bulunmuştur. Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği’nin kuruluşundan itibaren dernek üyesidir; 2015-2018 yılları arasında yönetim kurulu ve bilim kurulu üyeliği yapmıştır. Bilimsel çalışma alanı, başlıca tıbbi bitkilerin anatomik yapısı ve biyolojik etkileridir. Bu konularda yapılmış çalışmaları, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. 2011-2016 yıllarında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Danışma Komisyonu’nda üye olarak yer almıştır. 2015-2018 yılları arasında Türk Farmakopesi Doğal Ürünler Çalışma Grubu’nda görev yapmıştır. 2018 yılından beri Farmasötik Bilimler Ankara Derneği (FABAD) Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Mart 2020’de İlaç Sanayii Teknik Komitesi YÖK Temsilcisi, Mart 2022’de T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Olarak Kullanılacak Bitkiler Komisyonu 4. Dönem Komisyon Üyesi olarak seçilmiştir. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde üç yıl süreyle (Eylül 2018-Ekim 2021) kurucu dekan olarak görev yapmıştır. Uzmanlık alanıyla ilgili yayınlanan ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayın kurulu üyesi ve hakem olarak yer almaktadır. Halen Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.