Kuşatma, Türkiye’nin Beka Mücadelesi (2013-2017)

KUŞATMA: TÜRKİYE’NİN BEKA MÜCADELESİ (2013-2017)

Gazeteci yazar Gürkan Zenginin yeni kitabı  “Kuşatma, Türkiye’nin Beka Mücadelesin”nde 2013-2017’de son dört yıl içerisinde Ortadoğu’da yaşanan kavganın ve Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilmek istenen kuşatmanın boyutlarını gözler önüne seriliyor.

Gürkan Zengin, Ortadoğu’da olup bitenlere dair siyasi, ekonomik ve askeri gelişmelerin perde arkasında yaşananları okurla paylaşıyor.

Kitabın ilk bölümü, “Çözüm Süreci”ni ve bu süreçte yaşanan dönemeçleri, kritik anları aktarıyor. “Çözüm Süreci Nasıl Çökertildi?” başlığı altında süreci inceleyen Zengin, Türkiye’de hem iç barışı sağlamayı hedefleyen bir sürecin Arap Baharı’nı istismar eden güçler tarafından nasıl çökertildiğini, PKK’nın bu süreçteki tarihi rolünü Türk-Kürt barışı için oynamadığını, bunun yerine yabancı aktörlerin bölge tasarımlarına uygun hareket ettiğini anlatıyor. ‘PKK Suriye’de önüne konulan pastayı Türkiye’deki iç barışa tercih etti’ diyor.

Kitabın “Cemaat: Amerika’ya Hizmet” adını taşıyan ikinci bölümünde 15 Temmuz’u ele alan Gürkan Zengin, FETÖ’nün ABD ile ilişkilerinin geçmişini; ordu ve yargıdaki örgütlenmesini, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki stratejik hesapları anlatıyor. Yazar, “15 Temmuz’da yaşananlar milletin devletine nasıl sahip çıktığını göstermesi açısından yürek ferahlatıcıydı ama devletin içine düştüğü aczi göstermesi açısından da yürek burkucuydu” diyor.

Arap Baharı’nı, zamanın ruhuna uygun bir isyan dalgası, Ortadoğu halklarının özgürlük ve refah arayışlarının çığlığı olarak gören Zengin, “Bastırılmış olabilir ama sona erdirilemez. Cin şişeden çıkmıştır, isyan dalgası bölgenin geleceğini mutlaka belirleyecektir” diyerek bölgeye dair öngörülerini okurla paylaşıyor. “Sykes-Picot Arayışları” başlıklı son bölümde, yüz yıl önce “böl ve yönet” metodunu kullanarak başarılı olan aktörlerin, yüz yıl sonra yine aynı yola başvurduklarını ve “Yönetemiyorsan daha fazla böl, daha kolay yönet” diyerek bölge üzerindeki politikalarını şekillendirdiklerini vurguluyor.

Gazeteci yazar Gürkan Zengin, Hoca: Türk Dış Politikasında Davutoğlu Etkisi ve Kavga, Arap Baharı’nda Türk Dış Politikası kitaplarının ardından kaleme aldığı Kuşatma: Türkiye’nin Beka Mücadelesi’nde küresel aktörlerin Türkiye planlarını ve bu planlara karşı verilen politik mücadelenin tarihsel koşullarını okura sunuyor.

Kitabın Arka Kapağı: 

‘Şark Meselesi’ esasen bir Türk meselesiydi. Vaktiyle İngiliz başbakanının ifade ettiği gibi Türk’ün Avrupa kıyılarından sökülüp atılması, geldiği yere gönderilmesi, mümkünse tarih sahnesinden silinmesi meselesiydi.

O savaştan yenik çıkan bütün devletlere teslimiyet anlaşmaları imzalatılmış, biri hariç, hepsi uygulanmıştı. Hayata geçiremedikleri anlaşma Türkler için öngördükleri Sevr Anlaşması’ydı.

2000’li yıllarda Batı’nın başında yine bir ‘Türk meselesi’ var. Kuvveti, kudreti yettiğince Batı’nın bölgedeki hesaplarının karşısına dikilen Türkler ve ‘tarihteki rolü’ ile yine bir Türkiye var.

Batılı zihinlerin bölgeye dair tasavvuru Türkiye için pek hayra alamet görünmüyor. Amerikan kartalının bir kanadının altına binlerce tır dolusu silah verdiği PKK’yı, öteki kanadının altına Fethullah Gülen örgütünü alması bunu gösteriyor. Fethullah Gülen örgütü eliyle gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi Amerika’nın Türkiye’ye dair niyetlerini bir kez daha teyit etmiştir.

15 Temmuz’da yaşananlar milletin devletine nasıl sahip çıktığını göstermesi açısıdan yürek ferahlatıcıydı ancak devletin içine düştüğü aczi göstermesi bakımından da o kadar yürek burkucuydu.

Kuşatma, yüz yıl sonra bir kez daha ateşi ve ihaneti gören Türk’ün bu ateş ve ihanetle imtihanını anlatmaktadır.

 

Gürkan Zengin Kimdir?

1968 yılında Ankara’da doğdu.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu.

Mesleğe 1988’de TRT Haber Merkezi’nde başlayan stajla adım attı. Çeşitli televizyonların Ankara bürolarında muhabir, editör ve haber müdürü olarak çalıştı. 1997 yılında ATV’de Çiğdem Anad ile birlikte “Son Durak” programını hazırlayıp sundu. 2000 yılında İstanbul’da CNN Türk Haber Merkezi’nde on yıl boyunca Suat Toktaş ile birlikte “Editör” programını hazırladı. 2007-2009 arasında CNN Türk Haber Koordinatörü, 2011-2017 Al Jazeera Türk Haber Direktörü olarak çalıştı.

2010 yılında Türk Dış Politikasında Davutoğlu Etkisi’ni anlattığı Hoca, 2013 yılında Arap Baharı’nda Türk Dış Politikası’nı anlattığı Kavga kitaplarını yazdı.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.