Adnan Ergüler “Ateşle Sırlanan 40 Yıl” Çini Sergisi İTÜ’de

Adnan Ergüler “Ateşle Sırlanan 40 Yıl” Çini Sergisi İTÜ’de

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG), Merhum Adnan Ergüler’in “Ateşle Sırlanan 40 Yıl” çini sergisine ev sahipliği yapıyor. Özel bir koleksiyondaki İznik çinilerinden oluşan sergi, 21 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide, form, desen kompozisyonu ve üretim teknikleri üzerine yaptığı araştırma ve deneyler ile 16. yüzyıl yüksek dönem İznik çinisinin teknik ve estetiğine ulaşıp kendi yorumunu da katan Adnan Ergüler’in özel bir koleksiyondaki seçkin eserleri yer alıyor. Eserlerini Adnan Hoca olarak imzlayan, 2016’da kaybettiğimiz dünyaca ünlü İznik çinisi sanatçısının sergideki çalışmaları Osmanlı İznik çinilerinin şam işi, klasik, haliç işi gibi üsluplarını içeriyor. Duvar panolarının yanında ağırlıklı olarak evani olarak adlandırılan büyük boy cami kandillerini, ayaklı kaseleri, göz yaşı vazo ve küpleri içeren serginin baş eserlerinden biri ise sülünlü bir kompozisyonu içeren 65×91 cm. ebadında tek parça duvar panosu.

İTÜ’deki serginin açılışına İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, akademisyenler, öğrenciler ile koleksiyoner Tahir Eğinci ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca şunları söyledi: “Rektörlük sanat galerisinde yeni bir sergiyle bir aradayız. Bu sergiyi aslında uzun zamandır planlıyorduk. Türk sanatları içinde önemli bir yere sahip olan İznik çinilerinin gümümüzdeki en iyi örneklerini içeren özel bir koleksiyonu Ramazan ayı öncesinde İTÜ’lülerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Merhum sanatçımız Adnan Ergüler’i bu vesileyle rahmetle anıyorum.” dedi.

“Koleksiyonumuzda merhum sanatçımızın bine yakın çalışması var”

Koleksiyoner Tahir Eğinci ise yaklaşık 20 senedir bu ürünlerin yaşayabilmesine ve yapılmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını, merhum sanatçının eserlerinin özellikle yurt dışındaki koleksiyonerlerden çok talep gördüğünü aktardı. Eğinci şöyle devam etti: “Merhum sanatçımızın bine yakın çalışmasını içeren bir koleksiyonumuz var. Adnan Ergüler’in tüm çalışmalarının hepsi fırından tabi ki çok iyi çıkmıyordu. Bazen ufak tefek, bazen büyük problemleri de olsa onları almaya hep devam ettim. Çünkü bu sanatın tüm zorluklarını biliyorum, yaşayabilmesi bu işe gönül verenlerin desteğiyle mümkündü. Yıllardır emek vererek bir araya getirdiğim koleksiyonun İTÜ RSG’de sergilenmesinden onur duyuyorum. Bu güzel alanı bize ayıran ve çini sanatının kapılarını sanatseverlere açan Teknik Üniversite ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca başta olmak üzere hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.

Sergi 21 Haziran’a kadar ziyarete açık olacak

Adnan Ergüler “Ateşle Sırlanan 40 Yıl” Çini Sergisi 21 Haziran 2019 tarihine kadar her gün 09:00-20:00 saatleri arasında İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde ziyaret edilebilecek.

Adnan Ergüler Kimdir?

İznik Çini Sanatçısı Adnan (Hoca) Ergüler, dünyada hem kalite hem estetik açıdan en yüksek kaliteli çini ile eş anlamlı hale gelen isimlerdendir. Türk seramik tarihinde özel bir yere sahip Kütahya’da doğan Adnan Ergüler, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okudu. Uzun süre eski İznik ve Kütahya seramik işleri üzerinde çalıştı. Maceracı doğası Ergüler’i, İznik çinisinin temel kil, sır ve el karışımı renklerinin bileşenleri üzerinde araştırma yapmaya yöneltti. Yerel tarihi eserler ve buluntu kırık parçalar birincil araştırma kaynağıydı. Ayrıca eski form tasarımlarını, desen kompozisyonlarını, altyapı ve biçimlendirme tekniklerini analiz etti. Adnan Ergüler, 40 yıl boyunca araştırma ve deneyime dayanarak kendi stilini, kompozisyon ve alt yapısını geliştirdi.

Çalışmalarını Osmanlıca “ Adnan Hoca” olarak imzalayan Ergüler tüm süreci yürüterek ürünü fırındayken başucunda yatıp uyumasıyla anılıyor.

Adnan Hoca’nın eserleri bugün Amerika’da, Avustralya’da İngiltere’de, Katar’da ve daha birçok ülkede önemli şahsi seramik ve Türk sanatı koleksiyonlarında, devlet hazinelerinde yer alıyor.

Yıllarca kuvars ve kilin kimyasıyla oynayan, denemeler yapan Adnan Ergüler 2016 yılında vefat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.