Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

BU DÜNYADA KENDİMİZDEN BAŞKA EVİMİZ YOK

Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği bir davet… Ferhat Jak İçöz’ün kaleme aldığı kitap, varoluşçu psikoterapi ve felsefeyle bizi daha farkında bir hayata davet ediyor. Daha dolu dolu, doygun yaşamak, daha canlı hissetmek istiyorsak yapmamız gereken kendimizi ve içinde yaşadığımız dünyayı yakından tanımak…

Kendin olmanın o şahane ve dayanılmaz hafifliği… Çünkü aslında derin bir bakışla bakınca bu dünyada kendimizden başka evimiz yok… Klinik psikolog ve varoluşçu psikoterapist Ferhat Jak İçöz bu kitapla hayata dair 40 meseleyi varoluşçu psikoterapi ve felsefe üzerinden anlatıyor. Cinsellikten yemek yemeye, bağımlılıklardan ilişkilere, ölümden âşık olmaya, sosyal medyadaki varoluşumuzdan statü arzusuna, kayıp ve yastan travmalara, depresif hissetmeye, fazla tutunmaktan tutunamama haline, rüyalardan anda kalmaya hayata dair 40 konu… Bu kitapla hayatta sahip olduğumuz tek şeye, olguya yakından bakmaya yönlendiriyor İçöz bizi: Kendimize!

Kitaptan Bir Alıntı

İnsanlık olarak insanı dışarıda bırakan ürkütücü bir yönde uzun zamandır ilerliyoruz. Bu benim naçizane görüşüm değil, sığındığım bir klişe de değil.

Bu gidişat tabiri caizse mantığa tapmanın yolu. Bu gidişat, her birimize yaptıklarımızın değerini pragmatik sonuçları üzerinden yargılatan bir akım. Mutlu olduysak, çok para kazandıysak, kendimizi iyi hissettiysek, keyif aldıysak yapalım; sıkıntı mı veriyor, acı mı veriyor, yük mü oluyor, aman uzak duralım! Soru “olmak ya da olmamak” olmaktan çıktı; “mantıklı mı, değil mi?” haline geldi.

Neyi unuttuk? Neyi dışarıda bıraktık? Kendimizi mantık dediğimiz canavarın standartlarına koşarken anlık deneyimlerimizi unuttuk. Anlık deneyimlerimizi önemsemez hale geldik. Anlık deneyimler deyince akla ulaşılması zor, derin bir tinsel an gelebilir. Ancak hiç öyle değil. Anlık deneyimler belli bir anda ne yaşıyorsak onlardır. Duygularımızı yanıltıcı diye yargılayıp bir kenara attık. Çok ısrarcı olanları da ilaçla susturduk. Mantık, irade ve duygular bize pusulalık eden üç kol iken iradeyi mantığın hizmetine soktuk, duygular da en iyi ihtimalle hoş bir seda olarak bir kenarda kalakaldılar. Aslında unuttuğumuz, dışarıda bıraktığımız kendimiziz.

Ferhat Jak İçöz Kimdir?

Ferhat Jak İçöz klinik psikolog ve varoluşçu psikoterapisttir. Psikanaliz, Gestalt terapisi, psikodrama, logoterapi, hatha yoga gibi farklı ekol ve disiplinlerde aldığı eğitimlerden sonra varoluşçu psikoterapiler alanında doktorasını tamamlamıştır. Psikoterapistliğin yanı sıra eğitmenlik, yazarlık, çevirmenlik, editörlük, süpervizörlük yapmakta ve öğretim görevlisi olarak dersler vermektedir. Terapi ve eğitim çalışmalarını kurucusu olduğu ve İstanbul’da bulunan Varoluşçu Akademi bünyesinde sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.