Bir Meydan Öyküsü Beyazıt 

İstanbul’un kadim meydanının öyküsü: Beyazıt

Sevinç Bayrak’ın, Büyük Konstantin devrine kadar uzanan kadim bir tarihi bulunan Beyazıt Meydanı’nın (önce Forum Tauri, sonra Forum Theodosius) öyküsünü kaleme aldığı Bir Meydan Öyküsü Beyazıt adlı eseri raflarda yerini aldı.

Bayrak, hem tarihsel süreciyle hem de modern kentte uzunca süre oynadığı merkezi rolle, İstanbul ile özdeşleşmiş meydanlardan biri olan Beyazıt meydanı öyküsü için 1914-1964 yıllarını seçiyor. Eserde elli yıllık süreç ve kentin bütününe göre sınırları belli bir mekândan yola çıkarak Beyazıt Meydanı’nın başından geçenler üzerinden bir kent öyküsü paylaşılıyor.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e bir meydana yüklenen işlev ve değerlerin değişim sürecini titiz bir arşiv çalışmasına dayanarak izleyen yazar, “kamusal alan”ların belirlenmesinde iktidarlar ve ideolojiler kadar, gündelik yaşamın çok çeşitli aktörlerinin de rol oynayabildiğini gösteriyor.

Beyazıt Meydanı’nda yaşanan değişimi farklı taraflarıyla, yazarları, mimarları, valileri, belediye başkanları, şoförleri, esnafı, öğrencileriyle bir arada okuyarak, kentin sesini duymaya ve duyurmaya çalışan bu özgün eser, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda.

 

Sevinç Bayrak Kimdir?

Bursa’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldı. Yüksek lisans ve doktora eğitimini de aynı üniversitede tamamladı. 2010 yılında misafir öğrenci olarak Websminster Üniversitesi’nde bulundu. 2007 yılında Oral Göktaş ile birlikte SO? Mimarlık ve Fikriyat’ı kurdular, projeleri ve makaleleri uluslararası yayınlarda yer aldı. Göktaş ile birlikte mimarlık ve kentleşme üzerine çalışmalarını sürdüren Bayrak, 2015 yılından beri de MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde ders veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.